nlc.hu
Aktuális

A kötelező maszkviselés eltörlése március 7-től

Megjelent a rendelet a kötelező maszkviselés hétfői eltörléséről, van benne meglepetés

Közzétették járványügyi korlátozások hétfői feloldásáról szóló kormányrendeletet, amelyből kiderült, hogy az előzetes bejelentés ellenére az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell majd maszk.
Fehér maszkot viselő sapkás nő az utcán

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy miután lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, enyhítenek a járványügyi korlátozásokon.

Az egyik fontos lazítás, hogy hétfőtől, azaz március 7-től megszűnik a maszkviselési kötelezettség, de Gulyás Gergely akkor azt mondta, hogy az egészségügyi intézmények (például kórházak, háziorvosi- és szakrendelők) zárt tereiben, valamint az idősotthonokban továbbra is hordani kell a maszkot. Pedig ezeket a kivételeket is eltörölték.

A hvg.hu vette észre, hogy a miniszter előzetes bejelentésével szemben

a megjelent kormányrendelet szerint az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell majd maszk.

A változás további részletei nem okoztak meglepetést, de mutatjuk részletesen a március 7-től életbe lépő legfontosabb enyhítéseket:

  • Megszűnik a maszkviselési kötelezettség a zárt közösségi terekben: nem kell maszk a boltokban, bevásárlóközpontokban, ügyfélterekben, közintézményekben, színházban, moziban, múzeumban, sportrendezvényeken, a közösségi közlekedés járművein, azokban az oktatási intézményekben, ahol eddig előírás volt, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.
  • A munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást, kivételt jelentenek ez alól a egészségügyben, a szociális intézményekben, valamint a honvédelemben dolgozók.
  • Megszűnik minden olyan korlátozás, amely a védettségi igazolványhoz kapcsolódott.

Az viszont nem változik, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetet fenntartják, az indoklás szerint a hatodik hullám veszélye miatt.

(Kiemelt kép: Pixabay/Surprising_Shots)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top