nlc.hu
Aktuális

Újabb ideiglenes tűzszünetet hirdettek Mariupolban

Újabb ideiglenes tűzszünetet hirdettek Mariupolban

A civilek helyi idő szerint 12 órától hagyhatják el Mariupolt, miután a háborúzó felek ideiglenes tűzszünetet hirdettek a városban.

Ideiglenes tűzszünetet hirdettek Mariupolban, az Azovi-tenger partján fekvő dél-ukrajnai kikötővárosban helyi idő szerint 10 és 21 óra között – közölte a város vezetése nyomán a BBC.

A várost elhagyni szándékozó civileket helyi idő szerint 12 órától egy előre egyeztetett útvonalon evakuálhatják.

A földön fekszenek emberek egy orosz tüzérségi támadás idején a délkelet-ukrajnai Mariupol egyik kórházában 2022. március 5-én.

A földön fekszenek emberek egy orosz tüzérségi támadás idején a délkelet-ukrajnai Mariupol egyik kórházában 2022. március 5-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A szombaton már bejelentettek egy tűzszünetet Mariupolban, de akkor az evakuálás meghiúsult, mert az oroszok a megjelölt humanitárius folyosó mentén újrakezdték az ágyúzást. A 450 ezres város víz, áram és fűtés nélkül maradt, a polgármester szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. 

A tűzszünet illeszkedhet az orosz előrenyomulás üteméhez, ugyanis az orosz csapatok az elmúlt 24 órában nem indítottak nagyszabású szárazföldi műveleteket Ukrajna területén. Szakértők szerint ez a műveleti szünet csak átmeneti, valójában arról szól, hogy az utánpótlás elérhesse a frontvonalban harcoló alakulatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top