nlc.hu
Aktuális

Putyin díszpolgári címének elvétele

Nem díszpolgár többé Vlagyimir Putyin a Debreceni Egyetemen

Hatályon kívül helyezték a döntést.

A Debreceni Egyetem honlapja március 21-én számolt be egyebek mellett arról, hogy a március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület 1/2017 (VIII.18)-i határozatát. Bár nem említik, ez a határozat Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címének adományozásáról szólt – írja a Debreciner.hu.

A döntést az egyetemi kommunikáció nem indokolja, mindössze annyit lehet megtudni az írásból, hogy a szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című szabályzatának módosítását – idézi a 24.hu.

A határozat kimondja, hogy a Szenátus jelen lévő tagjai háromnegyedének igenlő szavazatával, titkos szavazással a kitüntetettől a kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált, illetve amennyiben a kitüntetés az odaítéléstől számított 3 éves jogvesztő határidőn belül nem kerül átadásra, a kitüntetett elveszti jogosultságát a kitüntetésre, címre – olvasható az egyetem honlapján.

Ezek alapján tehát a Putyin díszpolgári címéről szóló döntést vagy azért helyezik hatályon kívül, mert a testület szerint méltatlanná vált, vagy azért, mert a 2017-es odaítélése óta nem vette át a címet – összegzi a lap, amely megkereste az egyetemet azzal, hogy a kettő közül Putyin esetében melyik indokról van szó. Választ egyelőre még nem kaptak.

Putyin néz

Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top