nlc.hu
Aktuális
Kreml szóvivő: napokon belül vége lehet a háborúnak

Putyin szóvivője szerint napokon belül vége lehet a háborúnak

Dmitrij Peszkova erről egy interjúban beszélt, melyben elismerte, Oroszország rengeteg embert veszített el a háború kezdete óta.

Az orosz elnök és a Kreml szóvivője szerint akár napokon belül véget érhetnek a harci cselekmények Ukrajnában. Dmitrij Peszkova a SkyNewnak adott interjúban beszélt  arról, hogy béketárgyalások hozhatják el a fegyvernyugvást, de a tárgyalások csak akkor lesznek sikeresek, ha az ukránok elfogadják az oroszok támasztotta feltételeket.

Dmitrij Peszkov

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Az interjút – melyet az Index szemlézett – a szóvivő azzal kezdte, hogy történelmi távlatba helyezte, miért is volt szükség erre a mostani, általa továbbra is csak „különleges katonai műveletnek” nevezett orosz-ukrán háborúra.

Szerinte 2014-ben megváltozott az akkori Ukrajna, mert egy puccs történt az országban, és onnantól fogva gyakorlatilag egy oroszellenes központ lett belőle. Moszkvát már a Szovjetunió összeomlása óta aggasztja a tény, hogy a NATO egyre közeledik az orosz határokhoz.

A riporter közbevetette, hogy ezzel együtt sem jelentett Oroszországra veszélyt Ukrajna, hogy a NATO egy védelmi jellegű katonai tömörülés és a mostani háború másfél hónapjában nem tudták az orosz csapatok elfoglalni Kijevet. Emlékeztette a szóvivőt arra, hogy Zelenszkij ukrán elnök továbbra is a helyén van, miközben oroszok tankok százait és emberek ezreit veszítették el az elmúlt hetekben. Dmitrij Peszkova erre azt felelte, hogy a riporter rosszul értékeli a helyzetet, ugyanakkor azt elismerte,

nagyon sok embert veszítettünk, ez egy tragédia, valóban.

Oroszország eddig tagadta, hogy nagyobb veszteségei volnának, legutóbb március végén 1351 katonájuk elestét ismerték el, miközben az ukránok szerint már 18900, de még a nyugati hírszerzések visszafogottabb becslései szerint is tízezernél több orosz esett el eddig a harcokban. A SkyNewsnak adott interjúban Peszkov nem közölt konkrét számokat arról, hány katonát veszítettek eddig el, elismételte ugyanakkor, hogy a bucsai vérengzésről készült fotók megrendezettek. Ezt azonban korábban a térségben készült műholdas felvételek már megcáfolták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top