nlc.hu
Aktuális

A dostarlimab nevű kísérleti rákgyógyszer

Minden beteg meggyógyult egy ígéretes kísérleti rákgyógyszertől

A dostarlimab nevű kísérleti rákgyógyszer soha nem látott eredményt hozott végbélrákban szenvedő betegeknél.
Mikroszkópba néz egy fehér köpenyes nő

Biztató eredményeket hozott egy kísérleti rákgyógyszer, amelyet New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpontban teszteltek.

A dostarlimab nevű készítményt 18 végbélrákban szenvedő embernek adták be háromhetente, hat hónapon keresztül. A végbélrák minden esetben eltűnt, a mellékhatás pedig minimálisnak bizonyult. A tudósok azonban egyelőre óvatosak, még korai megmondani, hogy a betegek teljesen meggyógyultak-e.

A résztvevőket egy éven át vizsgálták, de semmilyen módon – fizikai vizsgálat, endoszkópia, MRI – nem mutattak ki daganatot. Luis Diaz, a tanulmány egyik vezető szerzője azt mondta, ez az első alkalom, hogy ez megtörtént a rákkutatás történelmében.

Hanna Sanoff, az észak-karolinai rákközpont munkatársa nem vett részt a vizsgálatban, de nagyon optimista, mert még soha nem találkoztak olyasmivel a rákgyógyászatban, amely a betegek 100 százalékánál működött volna.

A készítmény egy olyan immunterápiás gyógyszer, amely nem közvetlenül a rákot támadja, hanem az ember immunrendszerét veszi rá, hogy elvégezze a munkát.

A mostani siker után a következő lépés a gyógyszer szélesebb körű tesztelése.

(Bors)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/National Cancer Institute)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top