nlc.hu
Aktuális

Fejfájást, szédülést, vérköpést okozhat az Elf Bar

Figyelmeztet a tüdőgyógyász: fejfájást, szédülést, vérköpést is okozhat az Elf Bar

Az illegálisnak számító Elf Bart nem vizsgálja semmilyen hatóság, így akár súlyos mérgezést is okozhat.
Elf Bar

A fiatalok körében rohamosan terjedő új típusú e-cigaretta, az Elf Bar veszélyeire hívta fel a figyelmet a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület.

Közleményükben azt írják, hogy „bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet. Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.”

A trafikokban kapható termékek – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – ismert, legális gyártóinak kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését. Az illegális termékeket azonban nem vizsgálja semmilyen hatóság.

Az Elf Bar nem bevizsgált termék! Nincsenek róla tudományos információk, ugyanakkor kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – akár súlyos mérgezésnek is kitéve használóit

– fogalmaz a közlemény, amelyet Szondy Klára tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja írt alá. 

A szakemberek szerint a hazai jogi szabályozás pontos: e-cigarettát nem vásárolhatnak 18 év alattiak, csak trafikokban értékesíthetők, és nem forgalmazhatók ízesített formában. A szabályok tehát megvannak – írják a közleményben – ezeket kell betartani. Az egyesület hozzáteszi, hogy elsődleges feladat a fiatalok figyelmét felhívni ezen veszélyekre, valamint az illegális termékbehozatalt hatósági szinten kell tiltani.

Nemrégiben razziát hirdetett a NAV az Elf Bar-árusok felkutatására, zöld számon várják a bejelentéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top