nlc.hu
Aktuális

Lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tüntetők

„Az életünkről van szó” – lezárták a Margit hidat a kata szigorítása ellen tüntetők

Még ma elfogadhatják a törvényjavaslatot, ez ellen tüntetnek Budapesten.

Egy rövid és visszafogott Kossuth téri demonstráció után végül a Margit hídra ment az addigra többezresre duzzadó, a kata szigorítása (értsd: megszüntetése) ellen tiltakozó tömeg, ahol elállták a forgalmat.

Cikkünk folyamatosan frissül!

A tüntetők a Margit híd lejárata körül foglalták ez az utat, elállva a forgalom útját, csak egy mentőt, pár buszt és személyautót engedtek át. A demonstrációnak hivatalos vezetője nincs, felszólalók sem voltak, de az nl. tudósítója jelentette: dél után nem sokkal megafonnal tartott beszédet Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője. Mint elmondta, a kormány cserben hagyta az embereket ahelyett, hogy megvédené őket. A tömeg azt skandálja:

Elegünk van!

Tüntetés a Margit hídnál

Fotó: nlc.hu

Szót kért egy civil is, aki elmondta a tüntetőknek: ő és az egész családja szabadúszó, a szigorítás pedig 400 százalékos adóemelést jelentene számukra. „Elegem van abból, hogy a kormány bevág egy bombát, pedig csak élni akarok. Nem akarok mutyizni, nem akarok kiskapukat” – mondta, és hozzátette, legyen büszke magára, aki kijött tüntetni. Erre valaki bekiabálta, hogy azért jött ki, mert az életéről van szó.

A rendőrség korábban felszólította a tömeget, hogy ne akadályozzák a forgalmat és menjenek a járdára. A tüntetők fújolással válaszoltak és maradtak az úton. Háromnegyed egy körül a rendőrség elkezdte feloszlatni a tüntetést, a résztvevők azonban túlkiabálták a rendőrnőt, aki felszólította őket, hogy távozzanak.

A villamosok nem közlekednek, a BKK közölte: a 9-es autóbusz terelve az Árpád hídon közlekedik, nem érinti a Flórián tér és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat. A 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Margit híd, budai hídfő között nem jár.

Az előzmények

Spontán tüntetést szerveztek kedd délelőtt 10 órára a Kossuth térre, miután hétfőn benyújtotta a kormány a kata szigorításáról szóló törvényjavaslatot. A Parlament előtt gyülekező tömeg idővel átvonult a Margit hídhoz, ahol leáll a forgalom, és helyszíni tudósítóink szerint a demonstrálók közül vannak, akik az Erzsébet hídhoz tartanak.

Ők számoltak be arról is, hogy a rendőrök oszlatni kezdték a tömeget, azt kérik az emberekről, hogy ne akadályozzák a forgalmat, az úttestről menjenek fel a járdára, fiatalok pedig arról meséltek nekik, hogy egy fiút elvittek, mert leköpte a rendőrkocsit. Időközben el is kezdték átengedni az autókat, az egyik járműnél dulakodás alakult ki, míg vannak sofőrök, akik szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel. 

Tüntetés a kata szigorítása ellen
Megnézem
Összes kép (3)

„A felháborodás jogos, hiszen megfelelő konzultáció nélkül született meg ez a javaslatot, elmulasztották, hogy megértessek, miért szükséges ez a lépés, ami több százezer embert érint. Tehát nem az a baj, hogy az emberek tiltakoznak, hanem a módszer. És ez folytatódni fog, mert a magyar gazdaság helyzete miatt további megszorítások lesznek, kemény időszak jön” – nyilatkozta még a forgalom megindulása előtt egy, a helyszínen várakozó sofőr.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top