nlc.hu
Aktuális

A banki költségek is nagyot nőnek a katából kiesők számára

Többszörösére nőnek a banki költségek a katából kiesők számára

Akár tízszeresébe is kerülhet a bankolás, ha egy katából kilépő a lakossági bankszámla helyett vállalatit nyit.
Piros szív rajzra írt KATA felirat egy transzparensen egy lány kezében a katatörvény módosítása elleni tüntetésen

Nemcsak az adója, hanem a bankköltsége is jelentősen nő azoknak a vállalkozóknak, akik a katatörvény szigorítása miatt kiesnek a katás adózói körből. Céges bankszámlát kell ugyanis nyitniuk, ami több költséggel jár, mint egy magánszámla – mondta az InfoRádiónak a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Gergely Péter rámutatott: eddig azok a katás vállalkozók, akik nem voltak az áfakörben, vezethettek lakossági számlát a céges bevételeik vagy kiadásaiknak rendezésére is. Ám szerinte ezután többszörösére drágulnak majd a lakosságiból vállalati szegmensbe átkerülő ügyfelek költségei.

Kiszámolták: egy olyan katás vállalkozónál, akinek havonta 300 ezer forint a bevétele és csak pár utalása, illetve csoportos beszedése van 100 ezer forint összegben, továbbá egyszer vesz fel 100 ezer forintot készpénzben,

akár tízszeresébe is kerülhet a bankolás a korábbiakhoz képest.

A drágulás mértéke mindenkinél más és más lesz, és mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. 

A törvénymódosítás után tüntetések voltak a fővárosban, és nagy a kétségbeesés a katás kisadózók körében. Sokan attól félnek, fel kell adniuk a munkájukat, másoknak betelt a pohár, és külföldben gondolkoznak, vannak, akik azt mondják, még többet kell dolgozniuk majd azért, hogy az adóterheket kifizessék, és mellette élni is tudjanak.

(Kiemelt kép: Farkas E. Lina)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top