nlc.hu
Aktuális

Hiba a katatörvényben

Megjelent a katatörvény a Közlönyben, durva hibát találtak benne

Óriási a zűrzavar és a káosz az új katatörvény miatt.

Néhány órával azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, megjelent a Magyar Közlönyben az új katatörvény még tegnap este – írja a 24.hu.

A törvény szerinti adóalanyiság bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg a 4. §-ban foglalt szabályok szerint. Az adóalanyiság bejelentésére vonatkozóan 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság a 4. § (1) bekezdésétől eltérően 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

Aki a törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50–56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hiba maradt az új katatörvényben, ez még több kisvállalkozót lehetetlenítene el.

Az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével!

 

Kiemelik, hogy az új katatörvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új KATA tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022. szeptember 1-től választható, csak 2022. január elsejére visszamenőlegesen, vagy 2023. január 1-től.

A törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása. A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő »KISADÓZÓ« szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top