nlc.hu
Aktuális

Megváltozhat a kata adózás

Varga Mihály szerint hozzá kell nyúlni a katához

A pénzügyminiszter-jelölti meghallgatását Varga Mihály azt mondta, mindenképpen finomítani kell a katán.

Adóemelést nem tervez a kormány, viszont a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) esetében meg kell vizsgálni, hogy változatlan formában fennmaradhat-e – a hvg.hu cikke szerint erről is beszélt csütörtöki parlamenti meghallgatásain Varga Mihály, aki az új kormányban is pénzügyminiszterként folytathatja.

A jelenleg 450 ezer adózó által választott katát 2021-ben már szigorították: a 3 millió forint fölötti kifizetéseknél 40 százalékos büntetőadó sújtja a kifizetőt. A változtatás hátterében az állt, hogy az igen kedvező adózási formát gyakran munkaviszony helyett alkalmazták, mivel sokkal kisebb adóterhet jelent.

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Varga Mihály azt is kiemelte, hogy a tételes, alapesetben havi 50 ezer forintos adót fizetők később nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak, ami társadalmi feszültséget okozhat majd, ez is indokolja, hogy hozzá kell nyúlni a katához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top