nlc.hu
Aktuális

Sokkolót is bevetett a rendőrség a 15. kerületi kilakoltatáson

A baloldali polgármester erőltette a kilakoltatást, sokkolót is bevetett a rendőrség

A kilakoltatott családot segítő civilek szerint az édesanya mindent megtett a helyzet rendezésére, a polgármestert ez nem érdekelte.

Egy XV. kerületi édesanya és gyermeke vált otthontalanná Cserdiné Németh Angéla polgármester döntése miatt, aki annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudta volna a tartozását – közölte a család eddig otthonát élőlánccal védő A Város Mindenkié (AVM) civil szervezet. Ők, a Szikra Mozgalom, az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Zöld Front aktivistái a testükkel akadályozták a kilakoltatást, a rendőrség azonban korábban nem tapasztalt brutalitással lépett fel ellenük – írják.

Gizella és 12 éves gyermeke 2015 óta laktak abban az önkormányzati bérlakásban, amiből ma délután karhatalmi erővel kilakoltatta őket a XV. kerületi önkormányzat. A Város Mindenkié csoport (AVM) a kilakoltatás időpontja előtt elhárította az önkormányzat által jelzett akadályokat, a család alapítványi támogatásból egy összegben rendezni tudta volna a tartozását. Cserdiné Németh Angéla mégis a kilakoltatás mellett döntött. Annak ellenére is, hogy az önkormányzat dönéshozói tudtak arról, hogy a család a kilakoltatás nyomán otthontalanná válik, és annak ellenére is, hogy a kilakoltatás leállítása esetén az önkormányzat lényegében azonnal hozzájuthatott volna a kintlévősége egészéhez.

Az AVM folyamatosan, minden rendelkezésre álló csatornán, az utolsó pillanatig kereste a megoldást. Önkénteseinknek azonban azt kellett megtapasztalnia, hogy mire a kilakoltatással fenyegetett édesanya az AVM segítségével az előző nap támasztott feltételeket teljesítette, a polgármester más indokot talált a kilakoltatás végrehajtására. Égbekiáltó hazugság a polgármesteri titkárság azon nyilatkozata, miszerint a kilakoltatott kerületi lakosok „sem az önkormányzat, sem a Főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni”. A civilek szerint éppen a polgármester nem működött együtt, pedig a feltételek teljesültek volna. Mint írják, ez az első kilakoltatás, amelyhez ellenzéki polgármester ragaszkodott, nála még Kocsis Máté önkormányzata is rugalmasabb volt.

A Város Mindenkié élőlánca egy kilakoltatás ellen

Forrás: A Város Mindenkié

A közlemény szerint a gyermekes családot védő élőlánc felbontása során a rendőrség szokatlan és indokolhatatlan erőszakkal lépett fel, ideértve a sokkoló használatát, amire szintén nem volt példa az AVM által szervezett erőszakmentes ellenállási akciók történetében. Az AVM – az élőláncban együttműködő szervezetekkel közösen – feltérképezi az aránytalan rendőri intézkedéssel kapcsolatos jogi lépések lehetőségét. A ma délután lezajlott – az utolsó pillanatig elkerülhető, teljesen indokolatlan – erőszakos kilakoltatás azonban alapvetően nem a rendőrség, hanem Cserdiné Németh Angéla polgármester felelőssége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top