nlc.hu
Aktuális

Kiderült, ki vitte el a Tarna vizét

Utolsó cseppig kiszivattyúzta egy vállalkozó a Tarna folyó vizét

Kiszáradt meder van most a Tarna patak helyén, de erről kivételesen nemcsak a súlyos szárazság tehet. Településvezetők, polgárőrök és természetvédők együtt nyomoztak, hogy vajon ki szivattyúzza ki a patak vizét.

Verpelét és Kápolna között folyamatos vízkivitelezés történt, és ennek következtében teljesen kiszáradt a Tarna patak. A természetvédők szerint ez ökológiai bűncselekmény. Egy civilekből álló csapat kezdett nyomozni az ügyben, végigmentek a mederben, hogy megnézzék, hol folyik még a víz, és honnantól már nem – írta meg az egerhirek.hu.

Tarna

A Holt-Tarna régen (fotó: Wikipédia/Fortepan)

Végül megtalálták a helyet: a Tóth Borászaté voltak a vízvételt megvalósító eszközök. Bejelentésükre többek között a vízügyi hatóság is a helyszínre érkezett, akik jelenleg azt vizsgálják, igaza van-e a civileknek. A helyi vadőr felhívta a figyelmet, hogy a szivattyúzás miatt az olyan

fokozottan védett helyi fajok is víz nélkül maradnak, mint a fekete gólya.

A civilek a felderítés után azonnal próbálták elérni, hogy a mederben tovább folyhasson a víz, azonban az érintett mezőgazdasági vállalkozás vezetője, Egyed László azt állítja, érvényes vízkiviteli engedéllyel rendelkeznek a hatóság részéről, és cáfolják, hogy lopnák a Tarna vizét. Állítja, a víz nélkül a vállalkozás léte forog kockán, mivel a szőlőoltványaikat öntözniük kell, és már így is alig van hozzá elegendő vizük. Állítása szerint harminc éve foglalkozik ezzel, de ilyen aszályos évet még sosem látott. Annyit elismert, hogy

a mederőr figyelmeztette: “problémájuk lehet” abból,

hogy a legnagyobb szárazság idején szipolyozzák a folyócska vizét. Már csak az a kérdés, hogy mi is pontosan ez a probléma. A Tarna egyébként Magyarország harminc legnagyobb vízhozamú vízfolyása közé tartozik, nem egy kis patakocska. A Zagyva legfontosabb mellékvize, miközben az – több más hazai patak, folyó és tó mellett – is a kiszáradás szélén áll már a lassan elviselhetetlenné fokozódó kánikulában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top