nlc.hu
Aktuális
Kiszáradt a Merzse-mocsár

Vízhiány Magyarországon: kiszáradt az utolsó fővárosi mocsár is

Lehet természetes oka is annak, ha egy mocsár néha kiszárad, de az emberi hatások erre ráerősíthetnek.

Nincs egy csepp víz sem Budapest utolsó mocsarában, a Merzse-mocsárban, de még az odavezető csatornákban sem, írja a Magyar Hang a Merzse-fan elnevezésű Facebook-oldalra hivatkozva. A posztban található képeken látható, hogy a területen van egy kis zöldellő növényzet, ezek szerint ott még van egy kis nedvesség a talajban, a rozsdabarna folt pedig korábban a víztükör szintje alatt élő vízi növényeket jelzi, ezek teljesen kiszáradtak most a vízhiány miatt.

 

A Merzse-mocsár Budapest XVII. kerületében található, ez a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt túlélője. A Magyar Természetvédők Szövetségének ismertetője szerint ugyan igaz, hogy egy mocsár életében az időszakos kiszáradás természetes jelenség, az ilyen vizes élőhelyek időről időre elvesztik vizüket, melyet az esőkből, valamint a talajvízből újra és újra pótolnak, de ha a kiszáradás durva antropogén, vagyis emberi beavatkozások következménye, a terület magától nem mindig képes regenerálódni.

Vízityúk (Gallinula chloropus) élelmet keres a sekély vízben a XVII. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területén.

Vízityúk (Gallinula chloropus) élelmet keres a sekély vízben a XVII. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területén 2018 nyarán. (Fotó: MTVA/Róka László)

A Magyar Hang cikke szerint pedig antropogén hatás akad, az Ecser irányából érkező forrásokat idővel betömegelték, sőt, a mocsár Ecser felőli részén a Lidl és a Jysk építettek az elmúlt években logisztikai központot, így elvágva a vadállomány vonulási útját az Alföld irányából. Rákoscsaba és Rákoskert irányából lakossági beépítés, míg déli irányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér határolja a természetvédelmi területet.

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top