
„Ahogy öregszünk, bizonyos változások kombinációja miatt csökken szervezetünk alkoholfeldolgozó képessége. Ez egyrészt a természetes öregedésnek tudható be, másrészt a toxinoknak való állandó kitettségnek, valamint az alkohol szervezetünkből való méregtelenítéséhez szükséges enzimatikus folyamatok leromlásának” – magyarázta dr. Erika Schwartz, az Evolved Science alapítója a Well+Good magazinnak.
Az életkor előrehaladtával az izmokat zsír váltja fel, és a zsírsejtek pedig kevesebb vizet tartanak magukban, mint az izomsejtek, ami nagymértékben csökkenti az izmok által az alkohol feldolgozására gyakorolt pozitív hatást. „Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint fiatalabb korában, hanem növeli az alkohol által okozott közvetlen májkárosodást is” – mutatott rá a szakember. A test mérete és összetétele egyébként életkortól függetlenül jelentősen meghatározza, mennyire vagyunk képesek tolerálni az alkoholt.

Fotó: Getty Images
Dr. Schwartz szerint többféleképpen is csökkenthetjük az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásait akkor is, ha teljesen nem szeretnénk lemondani a szeszes italok fogyasztásáról. Fontos, hogy tartsuk a mértéket és lehetőleg kerüljük a magas cukortartalmú italok, például a koktélok fogyasztását.
A rendszeres fizikai aktivitás szintén mérsékelheti az alkoholfogyasztás negatív hatásait. „Az életkor előrehaladtával szervezetünk kevésbé hatékonyan metabolizálja az alkoholt, és a véralkoholszint magasabb marad azoknál az embereknél, akik kevésbé aktívak” – mutatott rá dr. Schwartz.
A doktornő felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás felgyorsítja az öregedési folyamatot, mivel csökkenti a bőr rugalmasságát, ami ráncok kialakulásához vezet. „Az alkohol csökkenti a sejtek hatékonyságát az egész szervezetben, ami létfontosságú szerveink kevésbé hatékony működését eredményezi, ez pedig krónikus betegségeket válthat ki. Ráadásul depresszív hatással van a viselkedésre, és megnehezíti a világos gondolkodást és a végrehajtó funkciók elvégzését” – emelte ki dr. Schwartz.
Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus mindezeken felül felhívta a figyelmet arra, hogy a huzamosabb ideig tartó mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztás is növelheti a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát már a 40 év feletti felnőtteknél is. „A pitvarfibrilláció akkor fordul elő, amikor a szív felső kamrái szabálytalanul vernek, ez pedig kezelés nélkül ötszörösére növelheti a stroke kockázatát. Az állapot a becslések szerint 2030-ra 12,1 millió embert érint az Egyesült Államokban. A tanulmányok összefüggésbe hozták a magasabb alkoholfogyasztást a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával.”