nlc.hu
Aktuális

Alkoholfogyasztás hatása különböző életkorokban

Ezért bírod egyre rosszabbul az alkoholt az évek múlásával

Megfigyelted már, hogy minél idősebb vagy, annál rosszabbul bírod az alkoholt? Megvan az oka...

„Ahogy öregszünk, bizonyos változások kombinációja miatt csökken szervezetünk alkoholfeldolgozó képessége. Ez egyrészt a természetes öregedésnek tudható be, másrészt a toxinoknak való állandó kitettségnek, valamint az alkohol szervezetünkből való méregtelenítéséhez szükséges enzimatikus folyamatok leromlásának” – magyarázta dr. Erika Schwartz, az Evolved Science alapítója a Well+Good magazinnak.

Az életkor előrehaladtával az izmokat zsír váltja fel, és a zsírsejtek pedig kevesebb vizet tartanak magukban, mint az izomsejtek, ami nagymértékben csökkenti az izmok által az alkohol feldolgozására gyakorolt ​​​​pozitív hatást. „Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint fiatalabb korában, hanem növeli az alkohol által okozott közvetlen májkárosodást is” – mutatott rá a szakember. A test mérete és összetétele egyébként életkortól függetlenül jelentősen meghatározza, mennyire vagyunk képesek tolerálni az alkoholt. 

Koccintás

Fotó: Getty Images

Dr. Schwartz szerint többféleképpen is csökkenthetjük az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásait akkor is, ha teljesen nem szeretnénk lemondani a szeszes italok fogyasztásáról. Fontos, hogy tartsuk a mértéket és lehetőleg kerüljük a magas cukortartalmú italok, például a koktélok fogyasztását. 

A rendszeres fizikai aktivitás szintén mérsékelheti az alkoholfogyasztás negatív hatásait. „Az életkor előrehaladtával szervezetünk kevésbé hatékonyan metabolizálja az alkoholt, és a véralkoholszint magasabb marad azoknál az embereknél, akik kevésbé aktívak” – mutatott rá dr. Schwartz.

A doktornő felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás felgyorsítja az öregedési folyamatot, mivel csökkenti a bőr rugalmasságát, ami ráncok kialakulásához vezet. „Az alkohol csökkenti a sejtek hatékonyságát az egész szervezetben, ami létfontosságú szerveink kevésbé hatékony működését eredményezi, ez pedig krónikus betegségeket válthat ki. Ráadásul depresszív hatással van a viselkedésre, és megnehezíti a világos gondolkodást és a végrehajtó funkciók elvégzését” – emelte ki dr. Schwartz.

Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus mindezeken felül felhívta a figyelmet arra, hogy a huzamosabb ideig tartó mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztás is növelheti a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát már a 40 év feletti felnőtteknél is. „A pitvarfibrilláció akkor fordul elő, amikor a szív felső kamrái szabálytalanul vernek, ez pedig kezelés nélkül ötszörösére növelheti a stroke kockázatát. Az állapot a becslések szerint 2030-ra 12,1 millió embert érint az Egyesült Államokban. A tanulmányok összefüggésbe hozták a magasabb alkoholfogyasztást a pitvarfibrilláció fokozott kockázatával.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top