nlc.hu
Aktuális

Nem érkezik olaj Magyarországra

Napok óta nem érkezik olaj Magyarországra

Amennyiben az orosz beszállítás megszűnik, akkor aligha lesz tartható az ársapka.

Eredetileg a 444.hu szúrta ki, hogy  a Bloomberg értesülései szerint a vezetéken keresztül nem érkezik olaj az alábbi országokba: Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba – jelentette be a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője kedden, öt nappal a leállás után. Ezek az országok elméletileg az Európai Unió által  kihirdetett olajembargó élesítése után is vehetne orosz olajat. 

Az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Ez azért történt, mert az orosz bankokat is szankciók sújtják, így nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint. Az orosz vállalat azt ígéri, hogy folyamatosan keresi a megoldást.

Az Index által megkérdezett szakértő, Gaál Gellért, a Concorde energetikai vezető elemzője szerint mindez érdemben és rövid távon nem befolyásolja a hazai üzemanyag-ellátást, mert a Molnak és az országnak is vannak nyersolajtartalékai.

A 444 viszont az írja, az olcsóbb benzint és gázolajat a MOL azért képes biztosítani, mert az orosz olaj olcsóbb, mint a többi Európában hozzáférhető olaj. 

Amennyiben az orosz beszállítás megszűnik, akkor aligha lesz tartható az ársapka.

Ráadásul a heteken belül bekövetkező üzemanyaghiány veszélye is fenyegethet, hiszen a MOL korábbi állítása szerint nincs mód gyorsan pótolni az Oroszországból érkező olajat más forrásból.

Tankolás

Nehéz mit kezdeni az olcsósággal, ha elfogy… (Fotó: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top