nlc.hu
Aktuális

Tilos a tarvágás a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken a tarvágás.

Az új miniszteri rendelet szerint tilos a tarvágás a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken

Kedden érkezett az új miniszteri utasítás.

Augusztus elején derült ki, hogy a fakitermelés bővítése mellett döntött a kormány. Gulyás Gergely a hatósági áras üzemanyag vevőkörének szűkítése mellett többek között azt is bejelentette, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését is. 

balatonfüred fakivágás erdőírtás fakitermelés fűtés rezsi

Fotó: Chrapó Szilárd/Balatonfüredi Erdőért Facebook-csoport

Kedden érkezett egy miniszteri utasítás, amely kimondja az állam tulajdonában álló erdőkben történő fakivágásokra vonatkozólag, hogy a természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben nem végezhető tarvágás. 

A miniszteri utasítás azt írja, hogy a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt elsősorban akác főfajú átmeneti erdővel vagy kultúrerdővel kell teljesíteni; a kormányrendeletben a vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

Az augusztusi rendelet kapcsán a környezetvédők aggodalmukat fejezték ki, nemrég Jane Goodall üzent videóban a magyaroknak az erdőkitermelés kapcsán, míg a Jane Goodall Intézet más szervezetekkel közösen augusztus 17-én, 18 órától a budapesti Széchenyi István téren, az MTA épülete előtt tart tiltakozást a kormány rendelete ellen.

(Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top