nlc.hu
Aktuális
A kormányinfóból tudta meg, miért rúgták ki

A kormányinfóból tudta meg a főmeteorológus, elvileg miért rúgták ki

Horváth Gyulának, az OMSZ volt elnökhelyettesének fájt a döntés, de tudomásul vette.

Háromhetes szabadságon volt, nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat  OMSZ) elnökhelyettese, akit augusztus 21-én az elnökkel együtt kirúgott Palkovics László ipari miniszter – derült ki a menesztett meteorológus által az Telexnek adott interjúból.

Üzletember az viharban egy esernyővel.

(Fotó: Pixabay)

Sokak szerint Horváthnak és kollégájának azért kellett távoznia, mert nem olyan volt az időjárás augusztus 20-án, mint amilyet az OMSZ előre jelzett és ami alapján az illetékes operatív törzs végül úgy döntött, el kell halasztani az ünnepi tűzijátékot, hivatalos indoklás azonban nem volt.

Az elnökhelyettes a Telexnek azt mondta: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket. Szerinte nem volt semmilyen előjele annak, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel.

Elmondta, hétfőn rendelték be őket a Technológiai és Ipari Minisztériumba és nem Palkovics, hanem Raisz Anikó (környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős) államtitkár tájékoztatta őket az elbocsátásukról anélkül, hogy a döntést megindokolta volna. Horváth Gyula jelezte, hogy huszonkét éve dolgozik a meteorológiai mérés-megfigyelés szolgálatában „a legjobb tudása szerint”, a döntés így fájt neki, de, mivel nem tehet ellen semmit, elfogadta. Arra a kérdésre, most mihez kezd, a meteorológus – akit két évvel ezelőtt Áder János köztársasági elnökként ki is tüntetett – azt válaszolta, pihenni fog és átgondolja újra a történteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top