nlc.hu
Család

Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték

Elhalasztják a tűzijátékot, a Szent Jobb-körmenet is elmarad – frissítve!

Lesz majd ünnepi tűzijáték, csak nem ma.

Az ünnepi tűzijáték elhalasztásáról döntött szombat déli ülésén a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg” – áll Kovács Zoltán, a testület vezetőjének a közleményében.

tűzijáték

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni veszélyjelzése szerint továbbra is több hullámban várhatók zivatarok az országban. A zivatarokat legfőképp felhőszakadás (egyes helyeken akár több mint 50 milliméternyi csapadék) kísérheti, de lokálisan jégeső (jellemzően 1-3 centiméter átmérőjű jégdarabokkal), továbbá viharos széllökések is kísérhetik.

Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetést adtak ki az ország nagy részére, köztük a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Tolna megyére másodfokút.

UPDATE (14:15)

Elmarad a Szent István-napi hagyományos Szent Jobb-körmenet Budapesten, az ünnepi szentmisét megtartják a Szent István-bazilikában – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Az operatív törzs ajánlását figyelembe véve a délután 5 órakor kezdődő szentmisét a Szent István-bazilika előtti tér helyett a bazilikában tartják, de kivetítőkön a tér felé is közvetítik.

A szentmise után a körmenet helyett a “rendkívüli körülmények közt érvényes szokás szerint” a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb-ereklye előtt zenés imaórát tartanak, amelynek végén a szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ereklyével megáldja a híveket.

A bazilikában a híveknek érkezési sorrendben, korlátozott számban tudnak helyet biztosítani.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top