nlc.hu
Szabadidő

Kiderült mennyibe kerül az augusztus huszadikai tűzijáték

Kiderült, mennyi magyar forint fog elégni tűzijáték formájában, augusztus huszadikán

Az összeg immár nyilvános.

Miközben a kormány beszántotta a katát, és hamarosan fájó rezsiemeléseket jelentett be,érkezik Európa legnagyobb tűzijátéka, amelyről eddig nem tudhattuk, hogy mennyibe fog kerülni az országnak. A Párbeszéd június végén közérdekű adatigényléssel próbált meg információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon. A válaszban nem küldtek számokat, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta:

„a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

tűzijáték

Fotó: Pexels

Az MTÜ hétfő kora délutáni sajtóközleményben pedig azt írta:

A tegnapi napon félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte. A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával. Az idei augusztus 20-i programok egyébként négy napig tartanak majd. Azzal kapcsolatban, hogy ez mennyire szükséges, felmerülnek eltérő álláspontok: Vadai Ágnes például nehézsorsú gyerekek iskolakezdését támogatná a pénzből, az Átrium pedig a műsoridőn csökkentene és inkább a színházaknak adná a pénzt.

(24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top