nlc.hu
Aktuális

Kipusztulhatott a kínai vizekben a dugong

Kipusztulhatott a kínai vizekben a barátságos tengeri állat, a dugong

Kipusztulhatott a kínai vizekben a dugong, ottani létezésére ugyanis 2008 óta nincs bizonyíték.

E szelíd tengeritehén-féle lehet az első nagytestű tengeri emlős, amely eltűnt a kínai partok menti vizekből – állapította meg a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) és a Kínai Tudományos Akadémia közös, szerdán közzétett kutatása.

A dugongpopuláció az 1970-es években indult gyors hanyatlásnak a térségben a halászat, a sűrű hajóforgalom és természetes élőhelyének az ember által okozott szűkülése miatt – emlékeztetnek a kutatók.

A globálisan is veszélyeztetettnek számító faj annak ellenére halt ki a kínai tengerekből, hogy 1988 óta a legszigorúbb törvényi védelem vonatkozik rá az országban.

Egy úszó dugong

Teljesen eltűnhet ez a barátságos állat (Fotó: Getty Images)

Bár Kínában történnek erőfeszítések a dugong természetes élőhelyeinek helyreállítására, könnyen meglehet, hogy a fajnak már nincs elég ideje kivárni, hogy ez megtörténjen – írják a kutatók. A dugong kínai vizekből való feltételezett kihalását „pusztító veszteségnek” és „intő jelnek” nevezte Samuel Turvey, a ZSL Zoológiai Intézetének professzora, a kutatás társszerzője.

Egy nemzetközi tudóscsoport 66 halászközösséget faggatott ki négy kínai tartományban a Dél-kínai-tenger mentén, és a kapott válaszok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kínai parti vizekben már nem élnek tengeri tehenek. Az eredmények fényében a kutatók azt javasolják, hogy az egész – Kelet-Afrikától Vanuatuig terjedő – térségben vizsgálják felül a dugong természetvédelmi besorolását. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján „sebezhetőként” szerepel a barátságos tengeri emlős. A tengeri fűvel táplálkozó, lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő dugong közeli rokona a jobban ismert tengeritehén-félének, a manátusznak, más néven lamantinnak.

Tudtad?

  • A dugongok a víz felszíne feletti orrlyukakon keresztül lélegezik be oxigént, akár 11 percig is visszatartja a lélegzetét, és 33 méter mélyre merül, hogy belakmározzon.
  • Legfeljebb 4 méter hosszúra nőnek, súlyuk pedig 270 kg.
  • Akár 70 évig is élhetnek.
  • A dugongokat tengeri tehénnek nevezik, mert erős, hasított felső ajkukkal legelésznek a tengeri fűből.
  • A nőstények egyéves vemhesség után egy borjút szülnek, és az anya segít a kicsinek felszínre jutni, levegőt venni. A fiatal dugong körülbelül 18 hónapig marad az anyja közelében, és néha az anyja hátán utazik.
  • Ezek a lomha állatok könnyű célpontot jelentenek a tengerparti vadászok számára, és régóta keresik őket húsuk, olajuk, bőrük, csontjaik és fogaik miatt. A dugongok ma már egész elterjedési területükön törvényes védelem alatt állnak, de populációjuk még mindig ingatag állapotban van. 

(National Georgraphic)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top