nlc.hu
Aktuális

Szeptember 5-től sztrájkot hirdetett a mozdonyvezetők szakszervezete

Szeptember 5-től sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

A vasúttársaság a bírósághoz fordul, szerintük ugyanis megalapozatlan a sztrájk.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése szerdai ülésén úgy döntött, hogy 2022. szeptember ötödikétől kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására.

A MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után 2022 márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére. Az akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa, 2022. március 10.-ére meghirdetett sztrájkot, nem tartja meg.

A szakszervezet hivatalos közleménye szerint az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében, a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt.

Tehervonat érkezik a röszkei vasútállomás közelében lévő rakodóterületre

Tehervonat érkezik a röszkei vasútállomás közelében lévő rakodóterületre 2022. augusztus 1-jén. (Fotó: MTI/Rosta Tibor

A MÁV  mindeközben megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. A vasúttársaság közleményében azt írta, hogy a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért bírósághoz fordulnak, és kezdeményezik a sztrájk jogellenességének megállapítását.

Hozzátették, a mozdonyvezetők keresete 2016 óta 60 százalékkal növekedett, az idei év elején pedig tízszázalékos volt a béremelés, így a mozdonyvezetők átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot, illetve júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top