nlc.hu
Aktuális

Ma tartja első beszédét az III. Károly

Ma tartja első beszédét III. Károly

Valószínűleg munkaszüneti nap lesz II. Erzsébet temetése. Az Egyesült Királyság és a világ jelentős része gyászolja a csütörtökön elhunyt királynőt.

Félárbócon lengenek a zászlók a Buckingham-palotán, mint ahogyan valamennyi nemzeti intézmény épületén Egyesült Királyság-szerte péntek reggel azok után, hogy csütörtökön 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig uralkodó fejedelme.

Noha hivatalosan még nem jelentették be a körülbelül tíz napos nemzeti gyász kezdetét, az Egyesült Királyság, sőt, a világ jelentős része már gyászolja II Erzsébetet. Londonban a buszmegállókban a hajdani uralkodó fényképével emlékeznek, a Buckingham-palotánál és a Windsor kastélynál gyűlnek a virágok, képeslapok, gyertyák, amik jelzik, hogy az hajdani uralkodót mennyire szerették. A londoni metróban szolgálati közleményben jelezték, a királynő hiányozni fog és soha el nem felejtik. A brit lapok is gyönyörű címlapokkal búcsúztak II. Erzsébettől.

II. Erzsébet királynő

Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az állami temetésre tíz-tizenegy nap múlva kerül sok a Westminster apátságban (Westminster Abbey). A pontos dátumot várhatóan a közeljövőben jelenti be a Buckingham-palota, mint ahogyan azt is, az adott dátumot munkaszüneti, iskolaszüneti nappá nyilvánítják-e.

II. Erzsébet halálának esetére régóta készen áll egy nagyon részletes – már az 1960-as években kidolgozott és folyamatosan finomított – hivatalos forgatókönyv (Operation London Bridge). A királynő halála a következő időszakban Egyesült Királyság-szerte a gyakorlatban is hatással lesz majd a hétköznapokra – adta hírül a BBC.

Megtartja az új király első beszédét

II. Erzsébet legidősebb fia, III. Károly – aki anyja halálának pillanatától fogva automatikusan az új király – és felesége, Camilla a mai napon visszatér Londonba a balmorali kastélyból. A nap folyamán valamikor Károly elmondja első nyilvános, televízión közvetített királyi beszédét és fogadja Liz Truss miniszterelnököt a Buckingham-palotában. Délben a Westminster Abbey-ben, a Szent Pál székesegyházban és a Windsor kastélyban is a hajdani királynőért szólnak majd a harangok. A Hyde Parkban és több más helyszínen is délután egykor 96 kör tisztelet lövést adnak majd le, mindegyikkel II. Erzsébet életének egy-egy éve előtt tisztelegnek majd. A parlamenti képviselők szintén délben gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek a hajdani uralkodóról. Az esti órákban a Szent Pál-székesegyházban tartanak megemlékezést, melyen a miniszterelnök és több miniszter is részt vesz. Az úgynevezett trónutódlási tanács (Accession Council)  hivatalosan szombaton nyilvánítja királlyá Károlyt a St James palotában.  

II. Erzsébet temetése

Mivel a királynő Skóciában halt meg, a koporsója először Edinburghban, a Szent Giles-katedrálisban lesz elhelyezve. Itt néhány nap múlva lehetőséget adnak arra az embereknek, hogy megtekintsék. Ezt követően a koporsót repülőn szállítják át Londonba. A Buckingham-palotából később át a Westminster Hallba egy díszmenet keretében, melyen a királyi családtagok is részt vesznek. A Westminster Hallban négy napon keresztül lesz majd felravatalozva, a koporsó egy emelvényen pihen majd. Sarkainál a királyi családot szolgáló egységekből egy-egy katona áll őrt. 

A közönség folyamatosan, de lassan mozgó sorokban haladhat majd el a koporsó mellett. Amikor II. Erzsébet édesanyja 2002-ben elhunyt, több mint kétszázezren sorakoztak fel, hogy utoljára láthassák. A koporsó a Royal Standard zászlóval lesz letakarva. Ezt a zászlót – melyen három arany oroszlán jelképezi Angliát, egy vörös oroszlán Skóciát és egy hárfa Walest – akkor húzzák fel az árbócra, ha az uralkodó jelen van. A koporsó tetején pihen majd a birodalmi állami korona, a jogar és az országalma.  

A temetés napján a koporsót átviszik Westminster Hallból a Westminster Abbey-be (Westminster apátságba), ahol sor kerül a gyászszertartásra. A Westminster Abbey az a hely, ahol Nagy-Britannia királyait és királynőit rendszerint megkoronázzák. Itt volt II. Erzsébet koronázása is 1953-ban és itt házasodott össze Fülöp edinburgh-i herceggel 1947-ben. Arra azonban, hogy egy uralkodónak itt legyen a gyászszertartása, a 18. század óta nem volt példa.

A szertartás után a királynő koporsóját a Hyde parkon át Wellington Archhoz viszik, majd halottaskocsin tovább szállítják Windsorba. II. Erzsébet földi maradványait azon a délutánon a Windsor kastély területén található Szent György-kápolnába viszik, ahol lesz még egy szertartás elsősorban a királyi család számára, mielőtt a kápolnán belül található királyi kriptában elhelyezik. 

Az állami intézményeken félárbócon lengenek majd a zászlók, egészen a temetés utáni reggelig. Ez alól lesz egy 24 órás kivétel most szombaton, amikor ismét felemelik őket az új király tiszteletére. 

Elhalasztott sztrájkok, sportesemények

A következő napokban számos intézmény zárva lesz és a hivatalos eseményeket is elnapolják. A szomorú fejlemények miatt a vasúti, hajózási és tömegközlekedési dolgozók többségét tömörítő szakszervezet (RMT) jelezte, elhalasztják a vasutasok jövő hétre (15-re és 17-re) tervezett sztrájkját, sőt, a megszokottnál várhatóan több vonat közlekedik majd, hogy el tudjanak jutni Londonba a temetésre azok, akik szeretnének. Ugyanúgy tettek postásokat és a kommunikációs területen dolgozókat tömörítő érdekszervezetek, melyek szintén azt tervezték, hogy szeptemberben sztrájkolnak.

Számos péntekre kitűzött sporteseményt szintén töröltek a szervezők. Focimeccseket, lóversenyeket, golfmérkőzéseket, illetve bicikli versenyeket is áttettek a gyász miatt. Noha a színházi előadásokat nem halasztják el, egy perces néma csenddel emlékeznek majd meg az előadások közben a királynőről. A csütörtökre kitűzött Mercury Music Prize díjátadóját a szervezők elhalasztották és a BBC Proms klasszikus zenei fesztivál pénteki és vasárnapi eseményeit is lemondták a szervezők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top