nlc.hu
Aktuális

A legjobb újranézős sorozatok

Sorozatok, amiket esős, őszi hétvégékre érdemes bekészíteni

Az ősz több szempontból is kicsit szomorú évszak, de legalább jó sorozatokat darálhatunk az esős hétvégéken, amikor semmi kedvünk kimozdulni otthonról.

Az ősz azt is jelenti, hogy kezdődik az iskola – éljen a hajnali kelés –, óvoda, véget érnek a szabadságok és kicsit szürkébb lesz az a szürke hétköznap. Szerencsére még vár ránk azért jó idő és pár kirándulós hétvégét is tudunk rendezni, de ősszel kicsit elönt a gyász érzése, megsiratjuk a nyarat és azt, hogy vissza kell térni a szokásos rutinhoz. De ne búslakodjunk, mert van mit szeretni az őszben: esős hétvégéken lehet a kanapén fetrengeni – már ha a gyerekek engedik –, és sorozatokat nézni orrvérzésig. A tévéműsort inkább elkerüljük a reklámok és egyéb tartalmi problémák miatt, de itt vannak nekünk a streaming-szolgáltatók rengeteg olyan sorozattal, amiből akár már 10-15 évad is a rendelkezésünkre áll, ha épp néznivalót keresünk.

Miért szeretünk sorozatokat darálni?

Nem kell azon semmit szégyellni, ha te is szeretsz sorozatokat darálni, sőt, akár még újra meg újra megnézed a régi kedvenceidet (ehhez most tökéletes, hogy felkerült a Vészhelyzet az HBO Maxra!), ugyanis egyáltalán nem vagy ezzel egyedül. Sőt, a többséghez tartozol: egy kutatás szerint az emberek 92 százaléka imád egyben nagy mennyiségű sorozatot fogyasztani. Ennek egyik oka, hogy könnyen elérhetővé váltak a tartalmak már jó ideje, egyben tudunk sorozatokat nézni, nem kell az epizódok között egy hétig rágni a körmünket. De nemcsak gyakorlati, hanem pszichológiai okaink is vannak a darálásra, Bella DePaulo szociálpszichológus írta le, miért szeretünk annyira hosszú, több évados sorozatokat nézni.

1. Egy kísérletben kiderült, hogy a tévézéssel egyfajta relaxált állapot is jár, ami sajnos el is tűnik, amikor kikapcsoljuk a tévét. Minél több részt nézünk meg egy sorozatból egymás után, annál tovább fenn tudjuk tartani ezt a nyugalmat a lelkünkben.

2. Ma már, hogy egyben jönnek ki a sorozatok és nem kell várni az epizódok között, máshogy írják a forgatókönyveket is. Nem kell már beleépíteni annyira, hogy mi történt az előző részben és nem nagyon szükséges lezárni sem az epizódokat, hiszen úgyis továbblépünk a következőre. Átalakult a sorozatok szerkezete, sokkal több cliffhanger van egy-egy rész végén, és bonyolultabbá váltak a történetek is.

3. A kutatások szerint a hirtelen hangok, vágások, zoomolások mind segítenek az agynak, hogy fókuszban maradjon és a figyelmünket a képernyőn zajló eseményekre irányítsuk. A sorozatok rendezői egyre profibbá válnak abban, hogy fenntartsák a nézők figyelmét, és manipulálják az érzelmeinket, így aztán könnyebben beránt minket a darálás élménye.

4. Ha az élet épp nagyon stresszes vagy depresszív, esetleg csak unalmas, akkor a tévézés az egyik nagy mentsvárunk. A magány ellen is bevált, hogy hosszú, több évados sorozatokat nézünk, bár tény, hogy nem igazi kapcsolatokat ad, mégis érzelmileg kötődünk azokhoz az emberekhez, akiknek a kitalált életét követjük sok évadon keresztül, így átélhetjük, hogy nem vagyunk annyira egyedül.

5 sorozat az esős hétvégékre

Most pedig, hogy már jobban értjük, mi zajlik a lelkünkben és felmentettük magunkat, lesöpörtük a bűntudatot a sorozatdarálásról, bátran ajánlunk öt olyan sorozatot, amik jó sok évaddal várnak minket a streamingszolgáltatóknál. Ráadásul a maguk idejében nagy dobásnak számítottak és érdemes belemerülni a világukba (de azért csak óvatosan az epizódok tömeges fogyasztásával, nehogy az egészségünk rovására menjen a sok sorozatozás).

Shameless (Szégyentelenek)

William H. Macy, Cameron Monaghan, Ethan Cutkosky, és Brenden Sims

William H. Macy, Cameron Monaghan, Ethan Cutkosky, és Brenden Sims a Shameless sorozatban (Kép: IMDb)

11 évadon keresztül követhetjük a Shameless című sorozatban Frank Gallagher alkoholista széltoló, és hat gyereke életét. Ez így talán nem tűnik vonzónak, de a sorozat nem kizárólag az alkoholista apáról és az eltűnt anyáról szól, hanem inkább arról, hogy milyen elképesztő élni akarás és kitartás van a gyerekekben, akik megpróbálnak a leglehetetlenebb helyzetben is boldogulni. Persze ilyen családi háttérrel nem könnyű kitörni, nem is sikerülhet mindenkinek. Amellett, hogy drámasorozatról beszélünk, rengeteg vicces pillanattal és szerethető karakterekkel ajándékoz meg a sorozat, közben pedig fontos társadalmi problémákat is boncolgat. A 11 évad során pedig nagyon a szívünkhöz nőnek a családtagok, rendesen tudnak hiányozni a mindennapokból.

Supernatural (Odaát)

A Supernatural a maga 15 évadával az első helyen áll, de amúgy is a legnagyobb kedvencünk a misztikus sorozat, amiben a két Winchester testvér vadászik a természetfeletti lények után. Térdig gázolunk a vámpírokban, vérfarkasokban, boszorkákban, szellemekben, olyan lényekben, amikről még sosem hallottunk, és persze az angyalok, démonok, istenek sem hiányozhatnak a sorból. A sorozat vicces, izgalmas, az epizódok általában tartják a színvonalat – néha kicsit érzelgősek, de elviselhető mértékben –, és pont annyira állítják be hihetőnek a különböző ijesztő lényeket, hogy azért még ne kelljen felkapcsolt lámpával aludni éjszaka.

Breaking Bad (Totál szívás)

Bryan Cranston és Aaron Paul

Bryan Cranston és Aaron Paul a Breaking Bad sorozatban (Kép: IMDb)

A Breaking Bad már akkor kultikussá vált, amikor még javában ment a tévében a sorozat. Öt évadon keresztül követhetjük nyomon Walter White középiskolai kémiatanár sorsát. Ez eddig nem lenne túl izgalmas, ám amikor Walternél előrehaladott stádiumú tüdőrákot állapítanak meg, beindulnak az események. Walter nem bűnöző alkat, bénázik is eleget, ugyanis úgy dönt, drogot fog gyártani, hogy a bevételből biztosítani tudja a családja jövőjét akkor is, ha már ő nem lesz. A karakterek szerethetők, emberiek, a rendezés zseniális, nem véletlenül kapott ez a sorozat 12 Emmy-díjat a maga idejében. Mindenképp a listára való.

Vikings (Vikingek)

Katheryn Winnick és Travis Fimmel

Katheryn Winnick és Travis Fimmel a Vikings sorozatban (Kép: IMDb)

A Vikings sorozat nem annyira furcsa módon a vikingek életéről szól, és szerencsére pont annyira tartalmaz csak háborúskodást, hogy azt még ne érezzük unalmasnak. A sorozat a legendás Ragnar Lothbrokról és családjáról szól, a készítők a mitológiai írásokból merítettek, hogy nyomon kövessük hat évadon keresztül a földműves és harcos diadalát, aki elsőként jutott el Angliába. Nem mellesleg Ragnar szerepében Travis Fimmelt láthatjuk, akiért csak rajongani lehet. De persze nemcsak az ő személye az oka annak, hogy szeretjük a Vikings sorozatot és darálásra ajánljuk, tényleg színvonalas és lenyűgöző sorozatról van szó.

The mentalist (A mentalista)

A csodálatos The mentalist sorozat sem mai darab, de kihagyhatatlan és bármikor újranézhető mind a hét évad, ha szereted a nyomozós sorozatokat és jókat tudsz derülni egy öntörvényű, ám annál elbűvölőbb férfi játékán. Patrick Jane-t nem lehet megunni a képernyőn, ahogy olvas az emberekből és helyzetekből, megvezet a képességeivel akárkit és nyomoz a családja gyilkosa után. A sorozatban a többi karakter is szerethető, de Patrick nyomába sem érnek, ez tipikusan az a helyzet, amikor egy ember elviszi a hátán az egész show-t.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top