Életmód

Te is sorozatfüggő vagy? Akkor ennek nem fogsz örülni

Mind meghalunk hamarosan, akik szeretjük darálva nézni a sorozatokat és filmeket.

Bevallom, én is úgy szeretem nézni a sorozatokat, hogy egyszerre egy évadot ledarálok, azaz egymás után nézem a részeket, amíg kifolyik a szemem. Ha egy 45 perces sorozatepizóddal számolunk, 13 részes évaddal, és a teljes évadot megnézem egyszerre, akkor 585 percet, vagyis 9,75 órát ülök a monitor/tévé előtt, bambulva a képernyőre. Ennyi időm persze nincs, úgyhogy ezt nem szoktam elkövetni, de simán beáldozok a nyolcórányi éjszakai alvásomból két órát arra, hogy csak még egy részt, aztán na jó, még egy részt megnézzek.

Most kiderült egy új tanulmányból, melyet a Journal of the American Heart Association szaklapban publikáltak, hogy az esti sorozat- és filmdarálás még az egész napos ülésnél is károsabb az egészségünkre. Pedig az ülő életmódra mondták eddig, hogy legalább olyan rossz, mint a láncdohányzás, erre tessék, az eddig ártatlannak tűnő sorozatfüggőségemről kiderül, hogy rosszabbat teszek vele magamnak, mint ha folyton cigiznék.

sorozatnézés káros hatások

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A tanulmányban 3592 felnőttet vizsgáltak, akik rendszeresen jelentettek a kutatóknak arról, mennyi időt töltenek tévézéssel, munka miatt üléssel és testmozgással. Nyolc éven keresztül követték a kutatás résztvevőit, vizsgálták az egészségi állapotukat és a társas kapcsolataikat is.

Azt találták, hogy azok, akik több mint négy órát töltöttek tévézéssel naponta, 50 százalékkal nagyobb eséllyel fejlesztettek ki magukban szívbetegséget azokhoz képest, akik kevesebb mint két órát tévéztek.

Dr. Jeanette Garcia, a kutatás vezetője elmondta, hogy azért lehet ez, mert általában este gyógyulunk oda a tévé elé, amihez más életmódbeli rossz szokások is társulnak, például hajlamosak vagyunk sok ezer kalóriát elfogyasztani tévézés közben, alvás előtt, és nem is az egészséges nassolnivalókat esszük. Márpedig teleenni magunkat, majd órákig mozdulatlanul ülni veszélyes kombináció.

Azért is károsabb a sorozatdarálás, mint az egész napos irodában ülés, mert az irodában bizonyos időközönként felállunk, ha másért nem, azért, hogy átmenjünk meetingre a másik irodába, vagy elsétálunk az ebédlőig, ha éhesek vagyunk. Igaz, hogy tévézés közben is felállunk, és kimegyünk vécére vagy a konyhába, de ezek pár lépésre vannak csak, nem kell olyan távolságokat sétálnunk, mint egy jól megtermett irodaházban.

Mivel mostanában villámgyorsan és rendkívül könnyen hozzájuthatunk az új sorozatokhoz, filmekhez, köszönhetően az internetnek, ezért egyre többen kapnak rá a sorozat- és filmdarálásra mint mindennapos esti szórakozásra, úgyhogy a kutatási eredményeket komolyan kell vennünk, mielőtt tömegesen problémát okozna ez a viszonylag új életmód.

A kutatók nem azt mondják, hogy ne nézzük a kedvenc sorozatainkat, csak azt, hogy legyünk tudatosabbak, és iktassunk be mindennap 30 perces mozgást is mellé – akár úgy, hogy közben nézzük a filmet. És jó ötlet lenne az is, ha lecserélnénk a szokásos popcornt zöldségekre a tévézéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top