nlc.hu
Aktuális

Múzeumbezárások

Rezsiemelés: mozi és két múzeum is bezár Szombathelyen

Kulturális életünket nemrég a Covid, most a rezsiemelés cibálja meg. Szombathelyen is bezárnak múzeumok.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum bejelentette, hogy a városban található helyszíneit és fiókintézményeit zömmel szeptemberi, illetve októberi időpontoktól kezdődően határozatlan ideig zárva tartja. Ahogy a hvg írta, biztos, hogy nem Győr lesz az egyetlen város, ahol múzeumi intézményeket zárnak be a megemelkedett rezsiköltségek miatt, és igaza lett: a soron következő város Szombathely, ahol mozit és két múzeumot is bezárnak hasonló okokból – írta meg most a Nyugat.hu.

A lap szerint hétfő este hét órakor tett több bejelentést a Facebookon posztolt videóban Nemény András, Szombathely polgármestere. Leszögezte, hogy az óvodákban és a bölcsődékben marad a 22 fok (arról ma írtunk, hogy általános iskolákban a 20 fok lesz a kötelező), a közvilágítás is működni fog ugyanúgy, ahogy eddig, de:

a fűtési szezon idejére bezárják a Savaria mozit, a Smidt Múzeumot és a Schrammel Múzeumot.

Bár az uszoda működtetése jövőre egymilliárd forinttal kerül többe, de megpróbálnak valamilyen megoldást találni, hogy a szombathelyiek tudjanak hol sportolni, vízilabdázni, úszni.

A város takarékossági programja 74 pontból áll, és 20 céget, intézményt és magát az önkormányzatot is érinti.
Nagyjából másfél milliárd forint megtakarításra számítanak, hogyha véghez is tudják vinni.

A rezsidrágulás miatt többek között  Sopron híres szállodája, a Hotel Lövér is bezárhat.

Savaria mozi

Savaria mozi (Fotó: MTI / Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top