nlc.hu
Aktuális

Figyelmeztető levelek a tanároknak a tankerülettől

„Remélem, lassan az ország összes pedagógusának a kezében lesz ilyen levél” – Egyre több tanár kap figyelmeztetést a tankerülettől

A kedd délutáni hídfoglalás és sztrájk óta tömegével figyelmeztetik a tanárokat, és egyre több pedagógus számol be felmondásról is.

Csütörtökön posztolta Jocó bácsi világa (Balatoni József pedagógus, aki a közösségi médiában ír a tanári tapasztalatairól, hivatásáról), hogy személyesen is megkeresték a tankerülettől, miután néhány óráját nem tartotta meg szerdán az országos pedagógussztrájk keretein belül.

Október ötödikén országszerte több száz iskolában sztrájkoltak vagy kezdtek polgári engedetlenségi akcióba tanárok, béremelést és a sztrájkjog visszaadását követelve. A megmozdulások országszerte zajlottak, reggel több mint 11 ezer szülő, tanár és diák alkotott élőláncot a Keleti pályaudvar és az Erzsébet híd között. Délután hídfoglalás volt.

84 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedett, több ezren sztrájkoltak.

Erről számolt be a fentebb említett Jocó bácsi is a közösségi médiában:

„A mai napon reggel 8:01-kor már telefonáltak a Tankerületi Központból az iskolába, hogy minden infót megkapjanak arról, hogy tegnap melyik óráimat nem tartottam meg, lett-e helyettesítve stb. Aztán délben már meg is jelentek az iskolában: a tankerületi igazgató és két vezetőtársa jött, személyesen. Be kellett mennem az irodába. Természetesen egy »Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!« feliratú pulcsiban mentem, és ugyanilyen kitűzővel. Igen, én készültem, hogy jönnek. Bemutatkoztak mindhárman, és végig nagyon kedvesek voltak. Tájékoztattak arról, hogy amit kapok, az nem fenyegetés, csak tájékoztatás. Ezt többször kiemelték. Ahogy azt is, hogy ő mint munkáltató nem tehet mást” – írta posztjában Jocó bácsi, hozzátéve, hogy ebben nem értettek egyet.

Remélem, lassan az ország összes pedagógusának a kezében lesz ilyen levél. Mert ez egy jelképe a küzdelmünknek

– írta Balatoni József, aki úgy gondolja, hogy amit tett, az helyes volt, és a sztrájkjog változtatása miatt nem is volt más lehetősége. 

Nem ez az első figyelmeztetés

Egyre több pedagógus kap a Jocó bácsiéhoz hasonló levelet. Szerdán 24 levelet kaptak a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai a tankerülettől, miután a pedagógusok világnapján számos oktatási intézményhez hasonlóan az ő iskolájukat is diákok, tanárok, szülők és támogatók vették körbe. Ahogy azt az nlc is megírta, leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen, illetve felolvasták a márciusi ifjak tizenkét pontjának mintájára megfogalmazott alapvető követeléseiket. A résztvevők a parkban kiterített papírszőnyegre írhatták fel, milyen számukra az iskola, és hogy milyenné szeretnék alakítani. Egy Facebook-bejegyzés szerint a tüntetést követő napon, vagyis csütörtökön a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját behívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba.

leragasztott szájjal tiltakozó tanárok

A tanárok leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen (Fotó: Tanítanék Mozgalom)

„Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet azzal, hogy azokat adja át a címzetteknek, azaz nekünk, akik tegnap polgári engedetlenségi akcióban vettünk részt. A ma jelen lévő kollégák az átvételt megtagadták arra hivatkozva, hogy a mi munkáltatónk nem az igazgatónk, hanem Rábel Krisztina tankerületi igazgató. Jeleztük továbbá, hogy holnap, október 7-én reggel 8 órakor elmegyünk a tankerület elé, hogy személyesen tőle vegyük át a levelet. Aki úgy érzi, csatlakozna hozzánk, jöjjön velünk holnap reggel 8 órakor” – írta posztjában a gimnázium egyik tanára. 

Ez így is történt, a Telex beszámolója szerint közel ezren vehettek részt azon a demonstráción, ami a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt kezdődött pénteken reggel, amikor az érintett pedagógusok személyesen a tankerület vezetőjétől szerették volna átvenni a nekik szóló hivatalos figyelmeztetéseket. A demonstrálók először csak a tankerület épülete előtt, illetve azzal szemben, az Üllői út másik oldalán lévő villamosmegállónál álltak, de ahogy egyre többen lettek, teljesen elfoglalták az Üllői utat, ahol le is állt a forgalom. Ez a BKK Facebook-oldalán is olvasható.

A hvg legfrissebb információi szerint a tanárokat kettesével engedték fel a tankerület irodájába. Az első tanár, aki kijött, elmondta: figyelmeztetést kaptak a levélben. Berta Beáta szerint ugyanazt a levelet kapták, mint a többi kolléga, egy szó volt a különbség benne: ők a szöveg szerint már nem „veszélyeztették” a gyerekek tanuláshoz fűződő jogát, hanem „korlátozták”. A tanárok állítása szerint a helyszínen volt egy civil ruhás rendőr is. A lap tudósítója szerint volt olyan tanár, akit azzal fenyegettek, hogy ha kiderül, most óra helyett van itt, az újabb polgári engedetlenség, ami már a második figyelmeztetés, szóval kirúgás. A szülőknek negyed 11 körül sikerült átadniuk Rábel Krisztinának a petíciót, amelyben azt kérik, azonnali hatállyal vonják vissza a tanároknak adott levelet. És azt is, hogy a tankerület ne akadályozza a diákok tanulását azzal, hogy tanítási időben kellett idejönniük. A petíció azt is követeli, hogy 

fenyegetés és retorzió helyett kezdjenek párbeszédet a tanárokkal.

Már korábban elkezdődtek a tanárok elbocsátásai

A tankerületi döntéshozók engedetlenséggel magyaráztak a felmondásokat. Szeptember harmincadikán a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusát, Palya Tamást hívták be az igazgatói szobába, ahol rendkívüli felmentéssel megszüntették a jogviszonyát. Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak azóta. Köztük volt a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is. Törley Katalin a HVG-nek adott interjúban azt mondta, érzése szerint

ezek a jogszerűtlen intézkedések többeket inkább megerősítettek, mint eltántorítottak.

Őket pedig kirúghatják, de az összeomló, „lassan már a gyerekfelügyeletre sem alkalmas iskolarendszer itt marad a kormány nyakán”. De nem csak az ott tanítókat érte retorzió, egy másik budapesti gimnáziumban is kiosztottak felmondóleveleket, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét pedig leváltották.

pedagógussztrájk, "a sztrájk alapjog"

Törley Kata a Kölcsey Gimnázium előtt (Fotó: Tanítanék mozgalom / Facebook)

A figyelmeztetések, felmondások – hiába az óriási pedagógushiány – csak fokozódnak. A hvg információi szerint élőláncot állnak pénteken a szülők és diákok a kőbányai Szent László Gimnázium épülete előtt, miután felröppent a hír, hogy elbocsátják az egyik tanárt. A lap úgy tudja, hogy a végzős gimnazisták egyik osztályfőnöke október 5-én polgári engedetlenség keretében tiltakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsátása ellen, akinek ez már a harmadik munkamegtagadása volt. A lap úgy tudja, hogy a Kelet-Pesti Tankerület pénteken neki is személyesen kézbesíteni fogja az azonnali hatályú felmondást. A terv szerint a szülők az épület előtt, a diákok az épületen belül állnak majd őrt. 

Több iskola is hasonló akciót tervez, nagyon hasonló okokból, hiszen a levelek egyre csak érkeznek. A hvg szerint az alábbi iskolákban már megkapták a figyelmeztetéseket:

  •  A Külső-Pesti Tankerületi Központ levelét kaphatta kézhez 18 tanár a pestszentlőrinci Brassó Utcai Általános Iskolában.
  •  A Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 11 tanára.
  • A budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógus. A figyelmeztetett  tanárok közt van nagyjából az iskola összes magyar- és történelemtanára, a matematika- és nyelvtanárok jelentős része, körülbelül a tantestület fele.
  • A II. kerületi Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban 8 tanár.

A pedagógusok szerint legalább 1000 tanár fog hasonló levelet kézhez kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben – ez nem ugyanaz, mintha valaki „csak” a sztrájkban vett volna részt.

Sztrájk vagy polgári engedetlenség?

2022-ben a kormány módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit. A pedagógusokra vonatkozó új sztrájkszabályok azonban gyakorlatilag ellehetetlenítik a valós dolgozói nyomásgyakorlást, olyan magas szinten határozzák meg a még elégséges szolgáltatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy a tanárok nem állíthatják le teljes egészében a tevékenységüket, ugyan csökkentett mértékben, de el kell látniuk a feladataikat. A törvény tehát túlzott mértékű elégséges szolgáltatást ír elő, amely gyakorlatilag kiüresíti a sztrájkjogot, emiatt fordul sok tanár polgári engedetlenséghez, amely egy rendelkezés vagy szabályozás tudatos megszegését jelenti, így törvénysértő magatartásnak minősül. Ezt kivételesen az teheti elfogadhatóvá, ha más út már nem állt rendelkezésre egy súlyos alapjog-sérelem, igazságtalanság kifejezésére. A polgári engedetlenségnek erőszakmentes és erkölcsi indíttatású tettnek kell lennie, amit az elkövető a nyilvánosság előtt vállal. Ahhoz, hogy polgári engedetlenségre kerüljön sor, több feltételnek kell teljesülnie. Mindenekelőtt a polgári engedetlenség csak utolsó eszköz lehet, miután már minden egyéb, formálisan jogszerű tiltakozó eszközzel és jogorvoslattal próbálkozott a polgár egy méltánytalan, igazságtalan, alapjogsértő szabályozás vagy hatósági gyakorlat ellen. Míg a sztrájktörvény szerint sztrájk esetén csak az arra az időszakra vonatkozó díjazás vonható meg a tanártól, és semmiféle más retorzió (felmondás, azonnali hatályú felmondás, „fegyelmi”, vezetői megbízatás visszavonása, megalázás, diszkrimináció stb.) nem érheti azt, aki sztrájkol, addig a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok munkajogi jellegű szankciókra számíthatnak. A TASZ szerint azonban, önmagában azzal, hogy egy pedagógus néhány órára vagy a nap egy részére, de akár egy teljes napra nem veszi fel a munkát, nem arányos az, hogy azonnali hatállyal kirúgják. Ha valaki mégis ezt tapasztalja, akkor érdemes a felmondást/felmentést bíróság előtt megtámadni és a szankció aránytalanságára hivatkozni. Azt is tudni kell, hogy minél egységesebb az engedetlenkedés, annál biztosabb, hogy senkinek nem fognak felmondani, hiszen egy teljes tantestület nem távolítható csak úgy el az iskolából, hiszen így nem tudna tovább folyni a tanítás. A pedagógusszakszervezetek korábban a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak, mert elvették tőlük a sztrájkjogot. 

Amennyiben a tanárok közül továbbra is élnek majd a polgári engedetlenséggel, akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani az egyébként is óriási létszámhiánnyal küzdő magyar közoktatásban, amelyben például a szaktanárokat már nagyítóval kell keresni. A Tanítanék Mozgalom azonban bejelentette: az országos tanársztrájk október 14-én folytatódik.

(Kiemelt kép: Facebook/Tanítanék)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top