nlc.hu
Aktuális

Hozzáragasztotta a fejét a Leány gyöngy fülbevalóval című képhez egy klímaaktivista

Hozzáragasztotta a fejét a Leány gyöngy fülbevalóval című képhez egy klímaaktivista – videó

Ha tartják magukat az ígéretükhöz, akkor nem ez volt az utolsó akciójuk.

A holland rendőrség őrizetbe vett három környezetvédő aktivistát egy hágai múzeumban. Egy videofelvétel szerint a Just Stop Oil két aktivistája átlépte a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. A harmadik piros folyadékot öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem.

A flamand mester által 1665 és 1667 között készített alkotásnak helyet adó hágai Mauritshuis-múzeum szerint a festmény nem sérült meg.

A múzeum az esetet követően közleményt adott ki, amely szerint a művészet védtelen, és elítélnek minden olyan kísérletet, amely bármilyen okból veszélyezteti, vagy kárt okoz benne. A hágai múzeum az akciót követően a legtöbb termét biztonsági okokból lezárta a látogatók előtt.

A holland múzeumok igazgatósága a hét elején aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a klímaaktivisták most már rendszeresen használnak fel akcióikhoz művészeti alkotásokat. Mint arról mi is írtunk, májusban tortával kenték be Leonardo da Vincinek a párizsi Louvre-ban őrzött Mona Lisáját, október közepén paradicsomlevest öntöttek Van Gogh-nak a londoni Nemzeti Galériában kiállított Napraforgók című alkotására, legutóbb pedig, vasárnap burgonyapürével kenték be Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű festményét Potsdam egyik magánmúzeumában.

Rendőr a hágai Mauritshuis múzeum előtt 2022. október 27-én, miután három embert őrizetbe vettek az intézményben, mert megpróbálták beszennyezni Jan Vermeer holland mester Leány gyöngy fülbevalóval című festményét

Rendőr a hágai Mauritshuis múzeum előtt 2022. október 27-én, miután három embert őrizetbe vettek az intézményben, mert megpróbálták beszennyezni Jan Vermeer holland mester Leány gyöngy fülbevalóval című festményét. (Fotó: MTI/EPA/ANP/PHIL NIJHUIS)

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top