nlc.hu
Aktuális

Robbantás Isztambulban

Nincs magyar érintettje a véres isztambuli robbantásnak, Erdogan szerint “terrorszaga” van – frissítve!

Sok halottja és sebesültje van az Isztambul sétálóutcáján történt robbanásnak. A külügy nem tud magyar sérültről.

Robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon – számolt be az MTI. A detonációnak eredete egyelőre ismeretlen. Recep Tayyip Erdogan aljas támadásnak minősítette a véres isztambuli robbantást, amelynek – a jelenlegi információk szerint – 6 halottja és 53 sebesültje van. A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – “terrorszagot” éreznek.

isztambuli robbantás

Isztambul népszerű sétálóutcájában robbantottak – Fotó: Burak Kara/Getty Images

Terrortámadás lehetett

Az első vizsgálatok szerint a robbantásban szerepet játszott egy nő.

Az M1 Híradónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint minden jel szerint terrortámadás történt. “Azt ugyan még biztosan nem lehet tudni, de az interneten fellelhető felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy terrortámadás történt Isztambulban” – mondta Horváth József, aki az eddigi információkból arra következtetett, hogy egy pad alá helyezett táskába helyezhették a robbanószerkezetet. Úgy véli, a támadást az Iszlám Állam vagy kurd szeparatisták intézhették. 

isztambuli robbantás

6 halottja és 53 sebesültje van a robbantásnak – Fotó: Burak Kara/Getty Images

Nincs magyar sérült

A külügyi szóvivő szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak. Paczolay Máté elmondása szerint eddig 3 magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. Közölte: “folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot”.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

UPDATE (20:42)

  • A 6 halálos áldozatot követelő detonáció sebesültjeinek száma időközben 53-ról 81-re emelkedett, közülük 2 ember állapota súlyos.
  • Fuat Oktay török alelnök elmondása alapján terrorcselekmény történt.
  • Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top