nlc.hu
Aktuális

Fehér helyett szürke karácsonyunk lesz

Fehér helyett szürke karácsonyunk lesz

Ne reménykedjünk havazásban az ünnepekre, az ország nagy része szürkeségbe borul majd karácsony napjaiban.

Magyarország nincs elkényeztetve az utóbbi években fehér karácsonyokkal, lassan már csak filmekből ismerhetjük az érzést, amikor a karácsonyfa mellől az ablakon kipillantva fehérbe öltözött tájat/utcaképet láthatunk. Idén sem lesz ez másképp. Fehér Balázs meteorológus az Inforádiónak nyilatkozta, hogy ugyan a karácsony előtti hétvége csapadékosabb lesz, azonban a csapadék nagy része eső, és nem havazás formájában érkezik, és mire átváltana havazásba, addigra az érkező száraz levegővel meg fog szűnni a csapadék az országban – írja az infostart.

Szürke tél

Szürke karácsonyunk lesz (Fotó: Pixabay)

A 19-i hét elejének hidegebb légtömege lassan távozni fog, és a hét közepétől már valamivel melegebb lesz, és további számottevő csapadék sem várható. Eszerint havas karácsonyra csak elvétve, kis körzetekben, elsősorban a hegyekben van némi esély. Fehér Balázs szerint 1991-ben, 1996-ban, 1998-ban, illetve 2001-ben és 2002-ben volt fehér karácsonyunk idehaza. Az összes többi évben vagy egyáltalán nem volt hó, vagy legfeljebb a három ünnepi nap egyikén látszott valamicske hótakaró. Az elmúlt öt-hat évben semennyi hó nem hullott karácsonykor, bár 2021-ben egy napon egy minimális hómennyiséget tudtak mérni az egyik meteorológiai jelzőállomásnál. 2070-től teljesen megszűnik a fehér karácsony esélye a szakértők szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top