nlc.hu
Aktuális

Árhullámokat okozott a Tiszán és mellékfolyóin a sok eső

Sok volt az eső, komoly árhullám vonul le a Tiszán

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is -, míg az országban és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán az elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás – ismertették. Hozzátették: mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani. A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség.

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án.

A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz, Bodrogkeresztúr határában 2021. február 13-án. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az OVF december első felében a magyarországi nagy tavak vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott, és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. A hónap eleje óta a Balaton átlag vízállása 5 centiméterrel nőtt, vasárnap reggel 78 centimétert mértek. A Velencei-tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában 7 centimétert emelkedett, vasárnap reggel Agárdnál 68 centimétert mutatott a mérce – olvasható a közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top