nlc.hu
Aktuális
A most születő gyerekek látják majd az elefántok kihalását

2100-ra kihalhat az összes koala

Ráadásul nemcsak ők, hanem az elefántok, valamint több ezer növény- és állatfaj is veszélyben van a legújabb kutatások szerint.
Koala eukaliptuszfán

A 24.hu friss cikke számol be arról az új kutatásról, amely szerint az évszázadunkban jelentkező kihallási hullám annál is súlyosabb lehet, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

A kutatók úgy vélik, hogy nemcsak azok az élőlények vannak veszélyben, amelyek képtelenek alkalmazkodni az egyre melegedő klímához, hanem az azokkal fontos kapcsolatban álló fajok is. Ez azt jelenti, hogy a kihalófélben lévő fajok eltűnése más élőlények fennmaradását is veszélyeztetheti, ami úgynevezett együttes kihalást idézhet elő. 

Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem professzora és Dr. Giovanni Strona, a Helsinki Egyetem munkatársa létrehoztak egy számítógépes modellt a bolygonkról, majd virtuális élőlényekkel népesítették be. A modell olyan veszélyforrásokat is figyelembe vett, mint a földhasználatban bekövetkező változások, az invazív fajok megjelenése, de a legveszedelmesebbnek a klímaváltozás bizonyult.

A kutatás ijesztő eredménnyel zárult: „Kimutatásaink szerint 34 százalékkal több együttes kihalás következik be 2100-ig, mint amennyit csak a közvetlen hatások jeleznek előre” – nyilatkozta Strona, Bradshaw pedig hozzátette, hogy a ma születő gyermekek 70-es éveikre szemtanúi lehetnek a koalák, az elefántok és több ezer más növény- és állatfaj kihalásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top