nlc.hu
Aktuális

Budaházy-ügy: Novák Katalin kegyelem

Kegyelmet adott Novák Katalin a Budaházy-ügy hét vádlottjának

December közepén kapta meg az érintettek kegyelmi kérelmeit a köztársasági elnök.
Novák Katalin köztársasági elnök

Kegyelmet adott a Budaházy-ügy hét vádlottjának Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfőhöz december közepén érkeztek be a kérelmek – adta ki közleményben a Sándor-palota, melyben azt is megjegyezték, hogy 17 személlyel szemben zajlik még ma is, 13 év elteltével büntetőeljárás.  

A köztársasági elnök szerint sajnálatos, hogy a bíróság ennyi idő alatt sem tudott jogerős ítéletet hozni az ügyben: 

Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem

– fogalmazott. 

Novák Katalin azt írta, az ügy terheltjei közül többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. „Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről” – tette hozzá. 

A köztársasági elnök szerint a Budaházy-ügy is rámutat arra, „hogy a bírósági eljárások ésszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét”. 

Emellett arra kérte a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében. 

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top