nlc.hu
Aktuális

Franciaország bevezetné az iskolai egyenruhát

Franciaországban kötelezővé tennék az iskolai egyenruhák viselését

A javaslatot a francia first lady, Brigitte Macron is támogatja, mert szerinte egyenlővé tenné a diákokat, a szülőknek pedig időt és pénzt spórolna.

A francia nemzetgyűlésben a napokban kezdődött a vita arról, hogy bevezessék-e az ország iskoláiban a kötelező egyenruha-viselést. Az elképzelés szerint nem lenne országos sablon, hanem minden iskolának a saját színei alapján terveznének iskolai egyenruhát. Az intézkedést Brigitte Macron, a francia first lady is támogatja. A korábban tanárként dolgozó Macron szerint az egyenruha segítségével csökkenteni lehet az iskolákon belüli egyenlőtlenségeket – írja a 24.hu.

iskoláslányok

Lányok egy katolikus iskola egyenruháiban (Fotó: Getty Images)

A javaslatot Roger Chudeau, a jobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője nyújtotta be, aki megköszönte a first lady támogató szavait. Nagy esély van rá, hogy a javaslatból törvény szülessen, ugyanis egyes felmérések szerint a francia lakosság 2/3-a támogatná. Pap Ndiaye oktatási miniszter korábban jelezte, ő nem fogja támogatni a javaslatot. Álláspontja szerint az iskoláknak szabadon kellene döntenie a kérdésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top