nlc.hu
Trend

Túl rövid szoknya miatt zárták el a felsőtagozatos lányokat

Túl rövid volt a szoknyájuk, bezárták a kisiskolásokat és ki sem engedték őket

Nem volt senki kirívóan szexi – nem mintha olyasmiért bárki ezt érdemelné – mégis megalázó méricskélésnek vetették alá őket az igazgató felügyeletével, majd több lányt egyszerűen bezártak a brit iskolában. A szülők magukon kívül vannak.
Egyenruha

Zokogva hívta szüleit egy Leicestershire-i iskola egyik 14 éves lány tanulója: állítása szerint mindenkinek megmérték a szoknyáját, és akin túl rövidnek találtatott, azt egyszerűen elzárták. Azt kérte a szüleitől, jöjjenek és vigyék haza. Jöttek is, ám ott azzal szembesültek, hogy a biztonsági őr egyszerűen nem engedi be őket, az elzárás ugyanis adott idejű büntetés, senki se ki, se be. Több lány az ablakon keresztül próbált kimászni, sikertelenül. Végül hazavitték és elmeséltették vele, mi történt.

Az apa annyira dühös volt, hogy még a rendőrséget is kihívta, ám ők is tehetetlenek voltak. A traumatizált lánynál is jobban megviselte az eset autista testvérét, aki ezek után nem is volt hajlandó iskolába menni; azon aggódott, hogy az ő szoknyája is túl rövid lesz. A szülők hónapokat fáradoztak azon, hogy megbarátkoztassák az iskola gondolatát a lánnyal, és minden rendben is ment – egészen eddig.

A szülők a The Sunnak meséltek az esetről, amely a felsőtagozatos South Wigston High Schoolban történt. Mint kiderült, erre a tanévre új egyenruhát, illetve a ruhák méretére vonatkozó szabályozást vezettek be, ám több szülőnek nem volt ideje felkészülni erre. Egy másik anyuka elmesélte, hogy pár napja beterelték a diákokat az iskola nagytermébe, ahol egyesével megmérték a lányok szoknyáját, aki pedig nem felelt meg, annak felajánlottak egy iskolai egyenruhát. Az ő lánya el is fogadta, fel is próbálta, ám nem volt jó rá. Ekkor következett az elzárás. Az egész eljárás az igazgató felügyeletével zajlott.

A szülők elmondták: lányaik rendes, jó tanuló gyerekek, nyurga, 14 éves lányként azonban nehéz találni olyan szoknyát, amely jó is rájuk és nem növik ki azonnal. Az ő lányának például olyan az alkata, hogy minden szoknya azonnal a derekára csúszik.

Az igazgató csak annyit mondott a szülőktől érkező és online is özönlő kritikákra: mostanában feltűnt nekik, hogy a tanulók „nem alkalmazzák következetesen” az egyenruhára vonatkozó szabályokat, így lépniük kellett. Tény, hogy „egy pár diák elégedetlen volt a szigorú eljárással”, de ők aztán senkit nem akartak felzaklatni; az érintett szülőkkel megbeszélik majd az esetet és ha kell, „felülvizsgálják a gyakorlatot”. Ez mondjuk a lányoknak sovány vigasz lesz.

Nagy-Britanniában nem ez volt az első hasonló botrány: a nyár (és a hőhullám) közepén egy diákot hazaküldtek, mert rövidnadrágban ment be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top