nlc.hu
Aktuális

Albínó fülesbaglyot fotóztak Karcagon

Igazi madárritkaság: különleges bagoly tűnt fel Karcagon

Albínó bagolyra bukkantak egy templomkertben.

Január 20. és 23. között zajlik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek éves felmérése a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezésében.

A bagolyszámlálásban bárki részt vehet, az egyesület számít az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok, illetve a diákok részvételére is, és lehet, hogy valaki olyan szerencsés lesz, mint egy lelkes természetfotós, hobbimadarász, kisújszállási Dávid-Kiss Borbála, aki egy görögkeleti templom kertjében bukkant rá egy albínó erdei fülesbagolyra. (A képért kattints ide!)

Erdei fülesbagoly (Asio otus) a Hortobágyon 2016. január 6-án.

Erdei fülesbagoly (Asio otus) a Hortobágyon 2016. január 6-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Varga László, a hortobágyi Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere szerint nagyon különleges, ritka madárról van szó.

„Az albínó madarak általában ritkák nálunk. Madárkórházunkba is csak 2-3 évente kerül egy-egy faj ilyen különleges egyede. Ezeket a madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel rejtő színezetük helyett kirívóak fajtársaikhoz képest. Az ilyen albínó baglyokat egy nagyobb karvaly tojó vagy egy héja is hamarabb levadássza. Sőt, sok esetben fajtársaik is űzik”  – idézi Varga Lászlót a Szoljon.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top