nlc.hu
Aktuális

34 éve Magyarországon élő afgán férfi letelepedési engedélye

34 éve él Magyarországon, mégsem hosszabbítják meg az afgán férfi letelepedési engedélyét

Magyarok tucatjainak adott munkát, magyar a felesége, négy gyereke született itt, három pert megnyert az ügyben, mégsem kap letelepedési engedélyt.
Az Országos Idegenrendészeti Fõigazgatóság - országos hatáskörû, önálló költségvetési szerv Magyarországon, amely menekültügyi és idegenrendészeti ügyintézési feladatokat lát el, és a rendészetért felelõs miniszter irányítása alá tartozik - Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóság hivatala a fõváros XI. kerületében, a Budafoki úton.

Maafi Najibullah Afganisztánban született, de a nyolcvanas évek óta Budapesten él, itt szerzett közgazdász diplomát. Feleségül vett egy magyar nőt, és négy gyereke született itt. Ám hiába él több mint 30 éve Magyarországon, évek óta nem tudja meghosszabbítani a letelepedési engedélyét – számolt be az RTL Híradó.

Najibullahnak varrodája és matracüzemei voltak Magyarországon, több tucat magyarnak adott munkát, de 2019-ben, amikor nem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét, meg kellett szüntetnie a céget.

Először közbiztonsági kockázatnak minősítették a férfit arra hivatkozva, hogy több közlekedési szabálysértése volt. Najibullah ezt elismeri, de szerinte egyik sem volt komoly ügy, ezért beperelte a bevándorlási hivatalt. Ám hiába nyerte meg a pert, az új eljárásban megint elutasították a kérelmét.

Újra bíróságra ment, majd a Kúriához fordult.

A Kúria 2021 decemberi döntése szerint ezek csekély szabálysértések egy olyan embertől, aki 34 éve itt él, és négy gyereke van, családja van, nincs összhangban a büntetés.

Az új eljárásban aztán már arról tájékoztatták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de hogy miért, azt azóta sem tudta meg.

A férfi ismét bírósághoz fordult, és a harmadik pert is megnyerte. A letelepedési engedélyét azonban azóta sem hosszabbították meg. Azt mondta, hivatalosan három hónapon belül kellett volna választ kapnia, mégis több mint egy éve hiába vár erre.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nem nyilatkozott az ügyben. 

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top