nlc.hu
Aktuális

Többet fizetünk be, mint amennyi nyugdíjat kapunk

Sokkal több járulékot fizetünk be, mint amennyit aztán nyugdíjként megkapunk

A nyugdíjás érdekvédelmi szervezet elnöke szerint sok idős ember nélkülöz.

Közzétette a KSH a tavalyi népszámlálás eredményeit, amely szerint a gyakran emlegetett 10 millióból csak 9,6 millióan vagyunk és ebből azt a következtetést vonják le, hogy bajban vannak a leendő nyugdíjasok, nem lesz, aki majd megtermeli a nyugdíjakat – mondta a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály a 24.hu szerint.

A szakember a Klikk TV Mélyvíz című műsorában beszélt erről hozzátéve, hogy közgazdászok is figyelmeztetnek arra, semmi köze nincs egymáshoz annak, hogy egy országban mennyien vannak és mennyi a nyugdíj.

Ma nincs olyan, hogy nyugdíjkassza, ezzel lehet hülyíteni embereket, de amíg van költségvetése egy országnak, addig nyugdíj is van – mondta.

Egy idős nő ráncos keze

Több mint kétszer annyi a szegény nyugdíjas, mint 2010-ben (Fotó: Unsplash)

Karácsony szerint jelenleg az a legnagyobb baj, hogy egyre növekszik a távolság a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjak között, illetve, hogy míg 2019-ben a GDP 11 százalékát fordították nyugdíjra, addig ma 7,8 százalékát, emellett az átlagbér és az átlagnyugdíj között nő a szakadék.

Arról is beszélt, hogy egy ember az életében sokkal több nyugdíjat fizet be, mint amennyit később nyugdíjasként megkap.

Átlagban 38 év szolgálati időt teljesítenek az emberek, ez után nagyjából 51 millió forintot fizetnek be, majd átlagosan nyolc évet töltenek nyugdíjban – bár a férfiak 40 százaléka nem is éri meg a nyugdíjazást – és ez idő alatt 21 millió forintot kapnak meg átlagosan – magyarázta.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint egyre több nyugdíjas él szegénységben: sokaknak alig telik élelmiszerre és orvoshoz sem mennek el, mert félnek, hogy nem tudják majd kiváltani a felírt gyógyszert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top