nlc.hu
Aktuális

Küzdenek egy magyar diákért az amerikai topegyetemek

Amerika legjobb egyetemei küzdenek egy magyar diákért

Szepesi Mórt olyan egyetemek szeretnék a padjaikba ültetni, mint a Yale, a Princeton, a Columbia, a Brown, a Wharton vagy a Duke.

Öt Borostyán-ligás és számos további amerikai és angol egyetemtől kapott felvételi ajánlatot Szepesi Mór, a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB) tanulója, aki tanári és szülői támogatással készült a felvételikre. A fiú nem készült ilyen eredményre, ezért korábban nem is rangsorolta magában az egyetemeket: úgy volt vele, hogy ahová felveszik, oda megy majd. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy fiatal ennyi elit egyetemtől kapjon ajánlatot – derül ki az eduline.hu cikkéből.

Columbia University

A Columbia University padjai is Mórra várnak (Fotó: Getty Images)

Az Ivy League egyetemei mindig ugyanazon a napon jelentik be a felvételi eredményeket, mert ez köztük egy megegyezés. Ez hajnal 1-kor volt múlt csütörtökön. Az egész családom ott ült, együtt nyitottuk ki a leveleket

– mesélte a végzős gimnazista. Az, hogy valaki egyszerre több Borostyán-ligás topegyetemre felvételt nyerjen, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is ritka. Mór szerint ezeknél az egyetemeknél nem elég, ha valakinek jó jegyei vannak, nézik azt is, mennyire aktív az oktatási rendszerben, jár-e klubokba, versenyekre és milyen iskolán kívüli tevékenységeket végez. A fiú már tavaly nyáron elkezdte a felvételi procedúra előkészítését, és egyfajta portfóliót épített fel magának, ami vonzóvá tette őt a topegyetemek számára. Ő volt az iskolai diáktanács elnöke, vezetett klubbot az ENSZ-ről, de számos hazai és nemzetközi vitaversenyen elért kitűnő eredmény után ő maga is rendezett versenyeket, hogy népszerűsítse a Magyarországon egyébként kevésbé elterjedt vitakultúrát, februárban pedig Szenegálban is járt, ahol Down-szindrómás és siketnéma diákokkal vett részt egy egyhetes foglalkozáson. Azt mondja, ezeket magától is csinálta volna, mert szeret klubokban részt venni, vezetni és más diákoknak lehetőséget adni, az egyetemek miatt csupán annyit tett, hogy mindezeket portfólióba rendezte és esszé formájában írta meg a tapasztalatait. Elmondta, hogy a lehetőségeket az iskolájától kapta és ezekért rendkívül hálás.

Mórnak jelenleg néhány hete van eldönteni, melyik egyetemen folytassa a tanulást, és szerencsére támpontjai is akadnak: több egyetem professzorától és oktatóitól is, akik megírták neki, hogy mire számíthat, ha náluk folytatja a tanulmányait. Nincs sok ideje dönteni, de tudja, hogy abban a szerencsés helyzetben van, ahol rossz döntés nem létezik. A lehetőségei között az angliai King’s College és az Edinburghi Egyetem is szerepel.

A szüleim azt mondták, hogy ha nem ilyen nagyon komoly egyetem, akkor nem mehetek Amerikába, mert az olyan messze van és drága. Így viszont az már nem kérdés, hogy melyik kontinensen kezdem majd a tanévet

– mesélte nevetve. Az amerikai egyetemekben elsősorban azt találja vonzónak, hogy nem egy konkrét szakra, hanem magára az egyetemekre veszik fel a diákokat, akiknek a második évükben kell eldönteniük, pontosan miből is szeretnének diplomát szerezni. A listát jelenleg leszűkítette három egyetemre, állítása szerint a Yale, a Columbia és a Princeton között dől el majd a meccs. Mór a diplomázása után szeretne visszatérni Európába, hogy az ott szerzett tudását itthon kamatoztathassa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top