nlc.hu
Aktuális

A teljes elszigeteltség vizsgálata

Világrekord: 500 napot töltött barlangba zárva egy spanyol nő

Beatriz két születésnapját is a föld alatti barlangban ünnepelte. A kísérletet tudósok felügyelték.

Kegyetlennek tűnő kísérlettel vizsgálták a spanyol kutatók a teljes elszigeteltség hatásait. Beatriz Flamini hegymászó és barlangkutató még 2021 novemberében költözött be egy 70 méter mélyen lévő barlangba a dél-spanyolországi Granada tartományban.

A Timecave elnevezésű projekt során Beatriz videóra rögzítette tartózkodását a barlangban, de a külvilággal nem tartott semmiféle kapcsolatot az 500 nap alatt. Nem volt nála óra vagy telefon, csak egy laptop, amelyen keresztül ő maga szükség esetén küldhetett jelzéseket, üzeneteket fogadni viszont nem tudott.

barlangász nő

A kutató a teljes elszigeteltség hatásait vizsgálta magán (Fotó: youtube)

A kutatók a kísérlettel azt akarták vizsgálni, milyen hatással van az ember szervezetére a teljes elszigetelődés a külvilágtól. A videoösszeköttetésen keresztül fizikai és mentális állapotát végig szoros figyelemmel követték fentről.

Végül most kedden zárult a kísérlet, Beatriz – aki két születésnapját is a föld alatt ünnepelte – napszemüvegben, védősisakban és széles mosollyal bújt elő a barlangból. A rá váró újságíróknak csak annyit mondott, hogy nagyszerű élmény volt, de mielőtt hosszabban mesélne, szeretne rendesen lezuhanyozni.

A nő a föld alatt rendszeresen sportolt, hogy fitten tartsa magát, sokat olvasott, festett, rajzolt és sapkákat kötögetett.

A hírek szerint Flamini megdöntötte az eddigi csúcstartó, az olasz Christine Lanzoni rekordját, aki 2007-ben 269 napot töltött egy barlangban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top