nlc.hu
Aktuális

Sebestyén Balázs különleges elismerésben részesülhet

Sebestyén Balázs megkaphatja a Laposföld-díjat

A Szkeptikus Társaság 2021. április 1-én jelentette be, hogy létrehoztak egy díjat.

Sebestyén Balázs, aki a védelmébe vette a dalai lámát, is esélyes a Laposföld-díjra, melyet olyan személyeknek és szervezeteknek ítélnek oda, akiknek az adott évben mutatott munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és a tényeken alapuló gondolkodás tekintetében a legkárosabbnak véltek.

Sebestyén Balázs

Sebestyén Balázs Fotó: Trenka Attila

Mint a társaság a Facebook-oldalán beszámolt, öt személy került be a döntőbe, a jelölésüknek indoklása a következő:

  • Prof. dr. Bagdy Emőke

A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.

  • dr. Bogár László közgazdász

A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.

  • dr. Máté Gábor

A lelki traumák és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.

  • Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna

Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.

  • Sebestyén Balázs

A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.

A győztesről a Szkeptikus Társaság tagjai döntenek majd egy belső szavazást követően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top