nlc.hu
Aktuális

Ez a két dolláros érme rengeteget ér

Ez az ausztrál kétdolláros érme rengeteget ér, mutatjuk, miért

A vietnami háborúban harcolt ausztrálokra emlékező új, 2 dolláros érme értéke az egekbe szökött, és most akár 1200 dollárért, azaz több mint 450 ezer forintért árulják az interneten.
érme

Az Ausztrál Királyi Pénzverde (The Australian Royal Mint) a hónap elején két 2 dolláros érmét bocsátott ki az 50 évvel ezelőtt véget ért vietnámi háború emlékére, amelyben Ausztrália is részt vett. Az érmékkel azok előtt tisztelegnek, akik a vietnami háborúban szolgáltak, ez mintegy 60 000 ausztrál katonát jelent, akik közül ötszázan életüket vesztették a harcokban.. A vietnámi háború Ausztrália legnagyobb katonai kötelezettségvállalása volt a 20. század második felében, és egyben az ország egyik legmegosztóbb időszakát jelentette.

„Ez az érme a vietnami háborúra emlékezik, azokra a veszteségekre, áldozatokra, amelyeket a háború okozott, valamint mindazokért a hatásokért, amelyet egy egész viharos évtizeden keresztül Ausztráliára gyakorolt” – közölte a pénzverde.

Az első érme egy 2 dolláros aranyérme volt, amelynek kiskereskedelmi ára 15 dollár (valamivel több, mint 5000 forint), és összesen 80 ezer darab készült belőle.  A második pedig egy 2 dolláros ezüstérme volt, amelynek kiskereskedelmi ára 80 dollár  (majdnem 27 ezer forint), és mindössze 5000 darabot vertek belőle.

Az érméken egy UH-1-es egy helikopter látható, amelyet a veteránok három kitüntetési szalagja és II. Erzsébet királynő emlékképmása vesz körül.

Kezdetben mindkét érme iránt nagy volt a kereslet, de Joel Kandiah érme- és bankjegyszakértő szerint a 2 dolláros ezüstérme ára az egekbe szökött, és az interneten már majdnem félmillió forintot is elkérnek érte.

Az érme iránti nagy érdeklődés elsődleges oka az, hogy ez az első színes [2 dolláros] érme ezüst változata, és valószínűleg ez az egyetlen olyan, amelyen a királynő képmása látható” – mondta Kandiah a 7News.com.au-nak.

Íme egy videó, amiben egy boldog tulajdonos megmutatja, milyen ez a népszerű és ritka érme:

Az ezüstérmék a megjelenés napjának délutánján, míg az aranyérmek éjfélre fogytak el teljesen.

Az aranyérme viszonteladási ára kezdetben 100 dollárig, (35 ezer forintig emelkedett), de azóta 60 dollár (21 ezer forint) körülire esett vissza. Az ezüstérme ára azonban teljesen elszállt, és mostanra elérte az 1200 dollárt.

Ennél akadnak jóval borsosabb árú ínyencségek is a piacon.

2020-ban például kalapács alá került egy különleges brit pénzérme, amely annyira ritka, hogy korábban sosem került forgalomba. A pénzdarabért nem kevesebb mint egymillió fontot, azaz több mint 392 millió forintot fizettek, ez ebben a kategóriában rekordnak számít.

Az érmén VIII. Eduárd, II. Erzsébet királynő nagybátyja látható, aki arról nevezetes, hogy 1936-ban lemondott a trónról, hogy feleségül vegye az amerikai, ráadásul elvált Wallis Simpsont.

A 22 karátos aranyból készült érmét Eduárd trónra lépésének emlékére verték, a lemondás miatt azonban sosem került forgalomba, így a gyűjtők számára kifejezetten értékesnek számít. Az érme további különlegessége, hogy Eduárd feje nem a megfelelő irányba néz. A brit királyi házban ugyanis az a hagyomány, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az őt ábrázoló érméken mindig az ellenkező irányba néz, mint elődje. VIII. Eduárd azonban szakított ezzel a hagyománnyal, mert a királyi pénzverde szerint jobban tetszett neki saját bal profilja.

Via: Yahoo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top