nlc.hu
Aktuális

Novák Katalin vétózta a panasztörvényt

Novák Katalin nem írta alá a panasztörvényt

A köztársasági elnök szerint a törvény inkább gyengíti, mint erősíti az alaptörvényi értékek védelmét.

Április 11-én fogadta el az országgyűlés a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt, mely a korrupciógyanús esetek bejelentése mellett arra is bátorította az embereket, hogy jelentsék az állami és önkormányzati szerveknek, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét és a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Vagyis, bepanaszolhatnák a szivárványcsaládban élő szülőket és gyerekeket.

Ám a köztársasági elnök, Novák Katalin most megvétózta az anonim feljelentéseket és visszaküldte az Országgyűlésnek – írja a hvg.hu.

Az államfő hivatala szerint a jogszabály a címével ellentétes hatású, az alaptörvényi értékek védelmére valójában nem alkalmas, így ezzel azok érvényesülését sem szolgálja. Sőt, e fejezet nemcsak nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét. Ezért kéri, hogy az országgyűlés e rész nélkül fogadja el újra a törvényt.

Novák Katalin gyerekekkel beszélget Kékcsén

Novák Katalin nem engedte át a törvényt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Sándor-palota felhívja a figyelmet, hogy nem minden esetben egyértelmű sem az, hogy pontosan milyen magatartások bejelentésére lehetne alkalmazható a fejezet, sem pedig az, hogy a megtett bejelentések pontosan milyen jogkövetkezménnyel járnának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top