nlc.hu
Aktuális
Direkt adagolta túl a betegek altatóját egy idősotthon ápolója

Szándékosan túladagolta az altatót egy idősotthonban az olasz Fekete Angyal, 16 halott

Legalább 16 idős ember veszíthette életét a dél-olaszországi Foggia városának egyik idősotthonában, mert egy egészségügyi alkalmazott szándékosan túladagolta náluk a midazolám nevű altatószert.
altatószer túladagolás

A foggiai ügyészség 16, 2022 novembere és 2023 februárja között elhunyt ember holttestének exhumálását rendelte el az ügyben, a nyomozóknak ugyanis feltűnt, hogy az idősotthonban szokatlanul sokan hunytak el mindössze négy hónap leforgása alatt.

Az első kihantolásokra múlt hétfőn került sor, és a következő napokban igazságügyi orvosszakértők bevonásával folytatódnak – jelentette az olasz média. A holttesteken boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

A szakértők midazolám nyomai után kutatnak, amely egy olyan benzodiazepin, amelyet csak egészségügyi személyzet adhat be kórházban. A gyógyszer a központi idegrendszerre hat, és álmosságot, izomlazaságot, illetve rövid távú memóriavesztést okoz.

A midazolám leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a súlyos légzési problémák, nagy dózisban pedig rövid időn belül halálhoz vezet. Az ügyészek abból indulnak ki, hogy az idősotthon egyik alkalmazottja – aki ellen nyomozás zajlik – az altatószer túladagolásával próbált véget vetni az intézménybe érkező, haldokló rákbetegek szenvedéseinek.

A bírósági következtetések levonásáig az alkalmazottat más munkakörbe helyezték egy másik környékbeli településen.

Forrás: MTI/nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top