nlc.hu
Aktuális

Megtiltoták egy holland férfinak, hogy spermadonor legyen

Többszáz gyermeke lehet a férfinak, ezentúl csak súlyos büntetés fejében adományozhat spermát

Ügyvédje azt állítja, a férfi csak segíteni akart azoknak, akiknek más úton nem lehetett gyermekük.

Mint ahogyan arról mi is írtunk, nemrég bíróság elé került annak a holland férfinak az ügye, akinek spermadonorként legalább 550 gyereke születhetett világszerte. A 41 éves zenészt egy holland, a donorgyermekek jogait képviselő szervezet és édesanya perelte be, annak reményében, hogy sikerül majd eltiltani a férfit attól, hogy a továbbiakban is donorként tevékenykedjen.

A napokban meg is született a döntés. A bíróság kihangsúlyozta, a holland irányelvek szerint a spermadonorok maximum tizenkét különböző anyától legfeljebb huszonöt gyerek világra jöttében segíthetnek, és mint rámutattak, a vádlott számos holland és egy dániai termékenységi klinikának adott spermát, valamint több olyan embernek, akikkel hirdetéseken és online fórumokon keresztül vette fel a kapcsolatot. Hozzátették, a férfi hazudott a leendő szülőknek donációs múltjáról.
   

Mintát vesznek ki a mélyhűtött tartályból.

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

A donor ügyvédje a bírósági meghallgatáson azt mondta, hogy a férfi olyan szülőkön akart segíteni, akiknek más módon nem lehetett gyerekük.

Mindezek a szülők most szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a családjukban élő gyerekek egy hatalmas rokonsági hálózat részei több száz féltestvérrel, miközben ők nem erre mondtak igent

– magyarázta a bíróság hozzátéve, hogy a gyerekek érdeke is, hogy ez a hálózat ne bővüljön tovább.

Közleményében azt írta, hogy “egymásnak ellentmondó alapjogok” ütköznek az ügyben: egyfelől a szülők és a donorgyerekek magánéletének tiszteletben tartása, másfelől a donoré, de úgy ítélik meg, hogy a donorgyerekek és szüleik érdekei felülmúlják a donor érdekét, hogy továbbra is spermát adományozhasson.

Egyúttal felszólították a vádlottat, hogy azonnal hagyjon fel a spermaadományozással, valamint fizessen esetenként 100 000 eurót (kb. 37 millió forintot), ha megszegi a tilalmat, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top