nlc.hu
Aktuális

III. Károly jó király lesz a britek 62%-a szerint

III. Károly jó király lesz – véli csaknem a britek kétharmada

A legnépszerűbb arisztokrata Vilmos herceg, őt a megkérdezettek 73%-a kedveli. Két felmérés is hasonló eredménnyel zárult.

A britek csaknem kétharmada úgy gondolja, hogy III. Károly király személyében jó uralkodó került az Egyesült Királyság trónjára. A MailOnline felmérése hasonló eredménnyel zárult, mint a The Times napilap kutatása.

II. Erzsébet halála óta, a néhai királynő elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó. III. Károly és felesége, Kamilla koronázása szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban. A közelgő ceremónia alkalmából a YouGov közvéleménykutató csoport, a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából felmérést végzett a 74 éves uralkodó lakossági megítéléséről.

A május 2-án kedden közzétett eredmények szerint, a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy várakozása szerint III. Károly jó király lesz, és csak 20 százalék volt rossz véleménnyel az uralkodóról.

Times magazin kutatása a királyi családról

Times magazin kutatása a királyi családról

Ez jelentős javulás a 2022-es adatokhoz képest, amikor a résztvevők alig 39 százaléka válaszolt úgy, hogy Károly megfelelő lesz az uralkodásra.

A friss közvéleménykutatás szerint viszont továbbra sem az uralkodó, hanem elsőszülött fia, Vilmos trónörökös a királyi család legnépszerűbb tagja: a walesi herceg támogatottsága jelenleg 73 százalékos. Vilmos feleségét, Katalin walesi hercegnét a válaszadók 71 százaléka kedveli.

A reprezentatív vizsgálat kedden ismertetett eredményei szerint a monarchia támogatottsága is változatlanul szilárd: a válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné a királyság fennmaradását, 26 százalék szerint választott államfőnek kellene az ország élén állnia.

Mennyi kárt okozott Harry?

Három héttel korábban hasonló kutatási eredményeket tett közzé a MailOnline is. Ők azt is megkérdezték, hogy Harry herceg mennyit ártatott a királyi családnak az elmúlt időszakban, valamint arra is kíváncsiak voltak, hogy II. Erzsébet után – ugorva egyet a trónöröklési sorban – azonnal Vilmosnak kellett volna-e királynak lennie.

MainOnline kutatása a királyi családról

MainOnline kutatása a királyi családról

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint a szombati koronázási ceremónián 2200 meghívott vendég lesz jelen 203 ország képviseletében, köztük hozzávetőleg száz államfő. Az eseményről az nlc. is élőben tudósít.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top