nlc.hu
Aktuális

A oktatásért küzdő diákok ellen könnygázt vetettek be

Tüntetés a Karmelitánál: kétszer is könnygázt vetettek be a diákok ellen

Újabb demonstrációt tart az Egységes Diákfront. A tüntetők továbbra is harcolnak a tanárokért, illetve az oktatási rendszer jövőjéért. A tömeget nagyrészt diákok alkotják, akik ellen kétszer már könnygázt is bevetettek.
Tüntető diákok az Egységes Diákfront szervezésében 2023. május 3-án Budapesten

Ma délután demonstrációt tartott az Egységes Diákfront Budapesten. A tüntetés után a diákok a Clark Ádám térre vonultak, onnan a Várba, illetve a Karmelita kolostor elé, ahol a rendőrök már várták a tömeget. A tüntetők továbbra is szeretnének kiállni az oktatási rendszer jövőjéért, illetve azért, hogy a kormány ne vezesse be a „bosszútörvény” néven emlegetett oktatási státusztörvényt.

A tömeg a Margit hídról indult Budára, ekkor jelentették be, hogy oktatási kérdésekről országos népszavazási kezdeményezéseket nyújtottak be kedden a Nemzeti Választási Irodának. A benyújtó hét magánszemély volt, közük Solymoss Miklós Marcell az Eötvös József Gimnázium tanára, Szilágyi Kitty Barbara óvodapedagógus és az Egységes Diákfront öt tagja: Gajzágó József, Ádám Domonkos, Mihalics Lili, Bodor András Péter és Perlaki-Borsos Noel – írja a Telex.

A tömeg a vonulás közben a következőket skandálta: „Orbán takarodj!”, „Pintér takarodj!”, „a könnygáz nem tanít”.

Az oktatásért harcoló tömeg útját a Karmelita felé menet közben rohamrendőrök állták el. A tömeget nagyrészt diákok alkotják, akiket többször is felszólított a rendőrség, hogy kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni. A Telex tudósítói szerint kétszer is könnygázt vetettek be a rendőrök, így több diák is kénytelen gázmaszkot viselni. A rendőrök folyamatosan próbálják megállítani a tüntetőket, két embert már a kerítés mögé is berángattak. 

A Karmelitánál jelen van Hadházy Ákos, Jámbor András és Lőcsei Lajos is. 

(Kiemelt kép: Facebook/Egységes Diákfront)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top