nlc.hu
Aktuális

Több mint 16 órája vitáznak a státusztörvényről

Több mint 16 órája vitáznak a státusztörvényről a parlamentben

Még szombat reggel is tartott a vita, a Kossuth téren pedig tüntettek a bosszútörvény ellen.

Péntek délután 4 óra előtt kezdődött, de még szombat reggel 8 órakor is tartott a vita a parlamentben a státusztövényről, amelyet sokan csak bosszútörvénynek neveznek, mert teljesen kivérezteti a tanári hivatást.

A parlamenti vitával egyidőben a Kossuth téren tüntetett a javaslat ellen a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront. A 17 órára meghirdetett demonstráción több ezresre nőtt a tömeg, egy kivetítőn követték a képviselők vitáját. Főleg fiatalok gyűltek össze a helyszínen, de akadtak idősebb demonstrálók, valamint politikai szervezetek is jelen voltak (Párbeszéd, a DK, a Momentum és a Jobbik ifjúsági tagozata).

Résztvevők az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament előtt 2023. június 16-án

Résztvevők a státusztörvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament előtt 2023. június 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A tüntetésen felszólalt többek között Pankotai Lili, akit korábbi iskolájában ellehetetlenítettek az október 23-i beszéde miatt, valamint a polgári engedetlensége miatt kirúgott tanár, Törley Katalin is. „Az ország vezetői képtelenek a tanulásra – jelentette ki Törley. – Maruzsa Zoltán bukott diák és bukott ember”, aki pedagógus végzettsége ellenére nem képes kiállni a pedagógusok mellett – tette hozzá.

Egy tanár a státusztörvény elleni tüntetésen jelentette be, hogy 31 évnyi tanítás után felmond. A demonstráción feltűnt Nagy Ervin is, aki korábban többször is kiállt a tanárok mellett.

(24.hu, Telex)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top