nlc.hu
Aktuális

Október végéig kell dolgozniuk a státusztörvény miatt felmondó tanároknak

Maruzsa Zoltán elmondta, meddig kell dolgozniuk a felmondást választó tanároknak

A pedagógusokat szeptember 15-ig értesítik arról, hogy a státusztörvény értelmében jövő év január elsejétől milyen új szerződésük lesz.
Résztvevõk a pedagógusok elõkészítés alatt lévõ státusztörvénye ellen tartott budapesti tüntetésen 2023. április 24-én

Miután a parlament megszavazta a státusztörvényt, és Novák Katalin köztársasági elnök is aláírta, az a legnagyobb kérdés, hogy hány tanár fog felmondani az elfogadott új szabályok miatt, és mi lesz szeptemberben az iskolákban. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az Origónak adott interjúban elárulta, milyen lehetőségeik vannak a pedagógusoknak ezután. Mint mondta,

a tanárokat szeptember 15-ig értesítik arról, hogy a törvényből adódóan jövő év január elsejétől milyen új szerződésük lesz.

Amint megkapják ezt az értesítést, szeptember végéig tudnak rá reagálni. Aki elfogadja az új feltételeket, annak január 1-jével eszerint változik a jogállása. Aki nem fogadja el, annak november végéig megszűnik a jogviszonya, feladatait pedig október végéig kell még ellátnia.

„Pánikban vannak az intézményvezetők” – ezt már a 444-nek mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki szerint most a legégetőbb feladat a távozó pedagógusok pótlása. Ezt változatos módokon próbálják megoldani:

  • dolgozók átcsábítása más intézményből, ami főleg a vidéki, kisebb iskolákat érintheti érzékenyen;
  • nyugdíjas pedagógusok visszahívása;
  • a tantárgyfelosztás újratervezése, bár amíg nem tudni, hány pedagógus marad az intézményben, ezt nem egyszerű megcsinálni;
  • az iskolai különfoglalkozások, csoportbontások csökkentése, megszüntetése;
  • osztályok összevonása: ahol például három 21 fős osztály volt, azokból lehet, hogy szeptemberben már csak két összevont osztály marad.

Totyik szerint az októberi létszámjelentésig nem lehet megmondani, pontosan mekkora problémát jelentenek majd a pályaelhagyó pedagógusok.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top