nlc.hu
Aktuális

Fordulat a műkorcsolya-ügyben: mindkét edző ellen fegyelmi indult

„Ezt már nem lehet csendben tűrni” – kitálalt egy anyuka a Sebestyén Júlia nevével fémjelzett korcsolyabotrányról

Forrnak az indulatok a jégen és azon kívül is a Sebestyén Júlia nevével fémjelzett műkorcsolya-balhé kapcsán. A vádak súlyosak: szó van gyermekbántalmazásról, zaklatásról, verbális erőszakról. Mindkét fél úgy érzi, hogy szervezett hadjárat folyik ellene. Körüljártuk az elmúlt évek egyik legkuszább sportbotrányát.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, néhány esemény példátlan indulatokat kavart és szürreális pillanatokhoz vezetett a magyar műkorcsolya világában az elmúlt hónapokban. Az elhúzódó ügy azzal kezdődött, hogy a február 27-én kezdődött junior világbajnokságon egyetlen magyar születésű sportolót sem indított a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ). Hazánkat egy kizárólag külföldiekből – többségében oroszokból – álló csapat képviselte, az edzők közül pedig egyedül Gór-Sebestyén Júlia érkezett hazai terepről.

Ellene azonban még február elején két szülő levélben tett panaszt a MOKSZ-nál, azt állítva, hogy legalább elhanyagolta, de adott esetben még érzelmileg és fizikailag is bántalmazta a Sebestyén Korcsolya Sport Egyesületben (SKSE) sportoló gyerekeket. Az egyik érintett szülő annak a fiúnak az édesanyja, aki azok között a versenyzők között volt, akiket kiszorítottak az oroszok a világbajnoksági keretből. A fiatal sportoló azt nyilatkozta, hogy bár az edző fizikailag őt nem bántalmazta, de sosem hallgatta meg őt, semmilyen vélemény nem érdekelte, ami jelentős mentális terhet okozott számára.

A botrány akkor csúcsosodott ki, amikor áprilisban Galambos Rita, egy másik egyesület, a Jégördög SE elnöke az ATV riporterének elmondta: mivel egy jégen edzenek a Sebestyén vezette egyesülettel, maga is többször szemtanúja volt fizikai és lelki terrornak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a szövetség még semmit sem lépett. Sebestyén Júlia tagadta az ellene felhozott vádakat és kifejtette: ezek nem mások, mint rosszindulatú folyosói pletykák, amit rivális szülők és edzők terjesztenek azért, hogy ellene fordítsák a versenyzőit.

„Verőemberek” és brutális indulatok a jégen

A nyilatkozat után egyfajta adok-kapok indult meg Galambos Rita és az SKSE-s szülők, edzők között: mindkét fél azt állítja, hogy a másik verbálisan zaklatta, megfélemlítette őt. Galambos Rita április végén még rendőrt is hívott a jégcsarnokhoz, ugyanis elmondása szerint „verőlegények”, kopasz és börtönviselt férfiak jelentek meg ott, őt keresve. Emiatt több napon keresztül nem tudott rossz érzés nélkül lemenni a jégpályára sem.

„Én azt hittem, hogy a börtönviselt verőlegényekkel való ijesztgetés már lejárt lemez, valami olyasmi, ami a kilencvenes évek vége óta nem szokás” – mesélte lapunknak. – Egy SKSE-s apuka világosított fel, hogy bár mindenki ezt hiszi, még mindig van ilyen.”

Sebestyén Júlia

Sebestyén Júlia (Fotó: SKSE)

Amikor már napok óta nem tudott rendesen dolgozni a verőlegényektől, az edzőnő úgy döntött, odamegy hozzájuk és megkérdezi, hogy mit szeretnének: ekkor azt a választ kapta, hogy semmit, ők csak a gyerekeket nézik. „Ezt arra tekintettel, hogy korábban sosem láttam őket és mindez reggel hatkor történt, nem tartom valószínűnek” – mondja. Eközben a helyszínre kiérkeztek a rendőrök, akik igazoltatták a férfiakat és jegyzőkönyvet vettek fel az edzőnővel is, akinek azt tanácsolták, hogy tegyen feljelentést. Ezt Galambos később meg is tette.

Galambos ezután szembesítette Sebestyén Júliát azzal, hogy „verőembereket” küldött rá: azt ezt követő események pedig bejárták a sajtót. „Odamentem Julihoz és kérdőre vontam, hogy egy híres Európa-bajnok, egy visszafogott, szolidnak tűnő nő hogyan süllyedhet ilyen mélyre, hogy a börtönből szabadult emberekkel próbál engem megfélemlíteni?” – részletezi az edzőnő.

„Az öltözőbe ment, ahol úgy csinált, mintha valaki megpróbálta volna megverni, rám csapta az ajtót, amit a lábammal állítottam meg. Ezt aztán teljesen kiforgatták, azt állították, hogy én meg akartam őt verni, sőt még olyanokat is olvastam, hogy én küldtem rá verőembereket, ami teljesen nonszensz. Felvételeim vannak arról, hogy azok a férfiak az ő hozzátartozói voltak, nem az enyémek” – teszi hozzá. Galambos Rita kiemeli: őt nem lehet megfélemlíteni.

Az ATV-s riporttal kiállt a szövetséggel szemben is, akik – mint mondja – hónapokon keresztül megpróbálták a szőnyeg alá söpörni a Sebestyén elleni panaszokat. Míg Sebestyén Júliának az a célja, hogy sikert érjen el bármi áron, ő egészséges sportolókat szeretne kinevelni. Az edzőnő szerint sokan vélekednek úgy, mint ő, de Sebestyén Júlia politikai befolyása (a férje Gór Csaba fideszes képviselő) nem mernek felszólalni.

Ha nem félek a szövetségtől, a politikusoktól, akkor börtönviselt emberektől sem fogok

– összegzi.

Galambos bízik benne, hogy a Sebestyén ellen indult fegyelmi vizsgálat be fogja bizonyítani az igazságot és a néhai Európa-bajnokot eltiltják az edzősködéstől. „Az, hogy valaki híres, befolyásos vagy 20 évvel ezelőtt jó sportoló volt, nem mentesíti az alól, hogy gyerekeket tett tönkre. Vállalnia kell a felelősséget” – mondja. Galambos hozzátette: jelenleg rendőrségi eljárás van az ügyben, ezért többet nem szeretne nyilatkozni és befolyásolni a hatóságokat.

Baráth Anna, az SKSE másodedzője másképpen emlékszik vissza a szóban forgó esetre. Szerinte Galambos őket már hetekkel az ominózus eset előtt verbálisan zaklatta, bántalmazta. „Nagyon csúnyán, embertelenül beszélt velünk, ami engem meg is lepett, mert előtte nem voltunk rosszban, soha sem bántottam” – részletezi az nlc-nek. „A munkát teljesen ellehetetlenítette, mert folyamatosan inzultált minket az öltözőben és a jégen is.

Az állítólagos verőemberek Baráth szerint egy apuka, egy családi barát és az ő párja voltak, akik csak lementek a pályára megnézni az edzést. A Galambos és Sebestyén közötti konfrontációra ő is hasonlóan emlékszik, de szerinte utána Galambos teljesen elveszítette a kontrollt. „Eldurrant az agya és megtámadott minket. A vezetőedzőre, Sebestyén Júliára rárúgta az ajtót, engem pedig megfenyegetett, hogy úgy szétvágja az arcomat, hogy nem lesz elég pénzem helyre tenni” – meséli.

A berúgott ajtó

Forrás: egy szülő Facebook bejegyzéséből

Baráth elmondása szerint a tajtékzó edzőnőt végül a többi edző csillapította le. Nem csak Galambos, hanem ő is feljelentést tett a rendőrségen, mivel fizikális sérülést nem szenvedett, garázdaság vádjával. Az eset után a szövetség ideiglenesen felfüggesztette az egyesületek által közösen használt jégpálya használatát. A másodedző egyébként üdvözli, hogy Galambos ellen is fegyelmi eljárás indult (ezt lapunknak maga az edzőnő, illetve a MOKSZ sajtószóvivője is megerősítette) mert úgy érzi, a körülmények miatt nem tudnának a jövőben kényelmesen együtt dolgozni.

Most jó, hogy nem kell egy légtérben lennünk, de ha bármelyik olyan pályára megyek, ami nem a sajátunk, már útközben görcsbe rándul a gyomrom

– mondja. Baráth azt reméli, hogy a szövetség fegyelmi vizsgálata után megszűnik majd ez a probléma.

Az anyuka teljesen másképp látja, mint a sajtó

Varróné Erdei Krisztina azért kereste meg a lapunkat, mert úgy érezte, el kell mondania, hogy szülőként mit tapasztalt a Sebestyén vezette egyesületben. Kislánya, Anna 2020-ban kezdett korcsolyázni, először egy másik egyesületnél, de 4-5 hónap után váltottak és 2021 elején a kislánya az SKSE-hez igazolt. „A keretjégen Anna egyesülete pont Juliék mögött edzett, ezért mindennap, amikor a lelátón ültem az edzés alatt, láttam, hogy hogyan dolgoznak. Nekem nagyon megtetszett a módszerük, mert azt láttam, hogy van egy jól felépített rendszer, de a gyerekek is mindennap mosolyogva jönnek le a jégről” – meséli az nlc-nek.

Az anyuka elmondja, nem kellett csalódnia: Anna nagyon jól érzi magát az egyesületben, sosem számolt be arról, hogy bántották volna vagy nem figyeltek oda rá. „A gyerekekkel minden reggel 6-kor már ott vagyunk a jégpályán és melegítünk az edzés előtt. Bármikor, amikor Juli belépett a terembe, mindig azonnal odaszaladtak hozzá és a nyakába ugrottak. Ha én bármit kérdeztem Julitól, ő nagyon készségesen a rendelkezésemre állt, segített. Azt láttam, hogy Anna néhány hónap leforgása alatt óriásit fejlődött Sebestyén Júlia segítségével, amiért nagyon hálás vagyok” – összegzi.

Az edzőtáborban, amikor Anna beteg lett, Sebestyén Júlia és a segédedzők gondoskodtak róla, ápolták, ezt maga a kislánya mesélte el neki – teszi hozzá az anyuka. Krisztina szerint az idősebb sportolók panaszai inkább sértettségből, mint valós alapokból fakadnak. A fent név nélkül említett sportoló esetében például kiemeli: a fiú a vb előtti pontszerző versenyen nem érte el a technikai minimum pontszámot, ezért még ha nincsenek is az oroszok, akkor sem indulhatott volna a junior világbajnokságon.

„Szerintem ha a szülő úgy ítéli meg, hogy nem működik a gyerek-edző kapcsolat, akkor lehet váltani anélkül is, hogy az edző hírnevét a sárba tipornák, főleg ha a szülő tudja, hogy a gyermeken is múlt a teljesítmény” – mondja.

Galambos Rita

Galambos Rita (Fotó: Facebook)

Édesanyaként látja, hogy  a gyerekek és a szülők mennyi energiát fektetnek a sportba, de akkor is elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést. „Nagyon sajnálom azt a kislányt vagy kisfiút, akinek 12-3-4 évesen véget ér a korcsolyázó pályafutása, mert nem tudja teljesíteni a keretkövetelményeket. Lehet, hogy az én gyerekem is ebben a cipőben lesz jövőre vagy kettő, három, négy, öt év múlva. De én nem fogok hadjáratot indítani, hogy azért történt ez, mert az edző vagy a másik sportoló a hibás. Nem, azért van ez, mert a gyerekem egyszerűen nem tudja teljesíteni a követelményt” – részletezi.

Megdöbbent, amikor a sajtóban a Sebestyén Júlia elleni vádakról olvasott: úgy érzi, az edzőnő egyfajta boszorkányüldözés áldozata lett. Ezért is tartotta fontosnak, hogy felszólaljon:

Amikor a tudatlanság ordít, az igazság hallgat

– véli.

A Galambos Ritával kapcsolatos botrány az anyuka szerint az idén áprilisi, fehérvári Jégmadár Kupa után kezdődött. „Ezen a versenyen sem Sebestyén Júlia, sem Galambos nem volt jelen, a gyerekeket segédedzők kísérték a versenyre. Galambos megkérdőjelezte a bírói panel szavahihetőségét, részrehajlással vádolta őket, de ahelyett, hogy ezt a megfelelő módon kezelte volna és hivatalos úton tett volna panaszt, egy Facebook-csoporton keresztül üzengetett a MOKSZ-nak és az SKSE-ben korcsolyázó gyerekek szüleinek. Posztokban és üzenetekben rágalmazta őket” – meséli.

„Galambos a saját oldalára felismerhetően kitette az SKSE-s gyerekek programjának részleteit és becsmérlő megjegyzéseket fűzött hozzájuk” – teszi hozzá. Emiatt az SKSE-s szülők aztán panaszlevelet is írtak a MOKSZ-nak. Krisztina állítása szerint maga is többször szem- és fültanúja, sőt részese volt annak, hogy az edzőnő személyeskedett a másodedzőkkel vagy összetűzésbe keveredett a szülőkkel. „Egyszer a kislányomról is azt állította, hogy belső kancsalsága van, odajött és imitálva kigúnyolta a mozgását. Hogy tehet ilyet egy edző egy nyolcéves gyerekkel?” – kérdezi felháborodva. – Ez odáig fajult, hogy ügyvédet fogadtunk és rágalmazásért, becsületsértésért feljelentettük Galambos Ritát. Nem célunk, hogy eltiltsák, de azt szeretnénk, ha nem menne a gyerekeink közelébe” – összegzi az anyuka.

Bár nyilatkozni nem kívántak, az nlc-hez eljuttatott levélben a bántalmazási ügyben érintett gyermekek szülei kifejtették, hogy nem személyes indulatok vagy sértettség vezérli őket.

Megkerestük a MOKSZ sajtóosztályát a két edző elleni, folyamatban lévő fegyelmi ügyekkel kapcsoltban, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eljárás részleteiről csak és kizárólag annak lezárulta után tudnak tájékoztatást adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top